Uç ya da çakıl yani karar senin kardeşim
2025 43. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2025 15:42
Merhabalarrr. Bugün adını illaki duymuş olduğunuz Dördüncü Kanat'ın incelemesiyle karşınızdayım. Sosyal medyayı çıktığı günden beri kasıp kavuran bir seri olduğu için konusunu anlatmakla uğraşmayacağım. İnceleme daha çok benim yorumumu ve düşüncelerimi içerecek. Kitabı okumaya başladığım andan beri inceleme isteyen çok fazla arkadaşım olduğu için daha detaylı bir inceleme yazabilmek adına okurken kitapta sevdiğim ve sevmediğim şeyleri not tutarak ilerledim ve şimdi sırayla madde madde bunlardan bahsetmek istiyorum. Spoiler içerir. Sevdiğim şeyler: Zaten fazla olmadıkları için bu kısım çok uzun olmaz diye tahmin ediyorum. Bu serinin bence en çok patlamasının nedeni temasıydı. Yani kitabın ejderhalarla dolu bir evrende geçtiğini söylediğiniz zaman bile ilgi çekmesini sağlamış oluyorsunuz, fazlasına gerek kalmıyor. Ki bu kitabı ilk okumak istediğim zamanlar beni de cezbeden şey buydu. Ejderhalar bilirsiniz kibirli ve zeki yaratıklardır (e tabi her gün görüyorsunuz zaten bi zahmet bilin) ve seride en iyi yansıtılan şeylerden biri ejderhalar ve huylarıydı. Yani bacaksız Andarna bile o kadar kendinden emin ki dhkkshsja ejderhalar özellikle Tairn ve Andarna beni kitaba bağlayan yegane kişilerdi zaten. Ve Violet'in duygularını hissedebildiğim tek anlar ejderhalarla ilgiliydi. Özellikle kendini Andarna'ya benzetmesi ve bu yüzden onu korumak istemesi kitapta gerçekten kalbime dokunan nadir noktalardan biriydi zira birazdan bahsedeceğim, kitapta hiç duygu yok. Violet aşırı dahi falan olmasa da pratik anlamda baktığımızda bence zeki bir karakterdi. Yani mal gibi kalıp hı? ne? olmuyordu en azından. Olaylar arasında bağlantı kurma yeteneği vardı çok şükür. Diğer bir sevdiğim nokta ise aksiyonlu sahneler, bence dövüş sahneleri iyi yazılmıştı, aynı zamanda sihir kullanılan sahneler de çok iyi yazılmıştı. Karakterleri sevsem kalkıp savaşa giderdim yani o derece. Bu noktalarda yazarın hakkını yemek istemiyorum. Ve sevdiğim son nokta ise Xaden 2 metre değildi kjhkdjskj 1.95di (violet ultra zekasının yanında mezura görüşüne sahip olduğu için tek bakışta boyunu ölçtü oradan biliyorum). Şimdi gelelim sevmediğim noktalara, ki buradan sonrası muhtemelen çok kırıcı olacak sevenleri uyarayım. Şimdi yani nerden başlasam valla bilmiyorum. Neresinden tutsam hop bir bakmışım elimde... çünkü. Kendimi hemen kaybetmemek adına daha hafif noktalardan başlamak istiyorum, ilk olarak evreni eleştireceğim. Öncelikle evren... çok vasat. Yani nasıl anlatırım bilmiyorum. Elimizde çocukken bir tarafımdan sallayarak kurduğum devletlerle yaptığım ki gibi bir harita var, birkaç bölük var, dışarıda savaş ve bazı mistik yaratıklar var o kadar. Ve evren detaysız olmasının yanı sıra bana biraz Uyumsuz çakması gibi geldi? Yani bu konuda kesin konuşmak istemiyorum çünkü bir kitaba çalıntı demek ağır bir ithamdır bana kalsa ama benzettiğim o kadar nokta var ki. Uyumsuz'da hayatınıza devam edeceğiniz grubu seçiyorsunuz, burada devletinize yardım edeceğiniz bölüğü. Grupların karakter haline gelmesi bölüklerin karakter haline gelmesine benziyordu mesela. İki seride de ana karakterler zayıf ve kırılgan olmalarıyla öne çıkıyor. İki seri de kendi şanslarını arttırmak için gruba ve bölüğe yeni gelenler birbirlerini dövüşlerle eliyor veya gizli saklı yollardan birbirlerini öldürmeye çalışıyor. Yani arkadaşlık dinamikleri bile bana Uyumsuz'u hatırlattı, garipti. Ortada dört yüzyıl süren bir savaş var ve bize verilen tek neden ticari anlaşmazlıklar? Olm bu nasıl ticari anlaşmazlık adamlar spor olsun diye her ay kervanlarınızı ateşe falan mı veriyor pazarlarınızı mancınıkla mı patlatıyor ne yapıyorsunuz da dört yüzyıl savaşıp ülkenin yarısını orduya çevirme gereği duydunuz? Hayır bir de ejderhalarla da bu savaş yüzünden bağlandık muhabbeti geçiyor başta ama sonra öğreniyoruz ki ejderhalarla bağ işi altı yüzyıl önceye kadar uzanıyor. Madem savaş yüzünden bağlanmadınız o zaman neden koskoca ejderhalar, dakka başı insanları aşağılayan ve aciz göre ejderhalar sizinle bağlanmayı kabul etti? Evrenin detayları çok mantıksız ve detaysız. İsyan eden ailelerin çocuklarını neden binici bölüğüne sokmak zorunlu? E onun için Xaden anlaşma yapıyor. E KOSKOCA KRALLIK 17 YAŞINDAYKEN BU ADAMA SEN KİMSİN OLM DİYEMİYOR MU? Bahane de şu, e biz onlar ölür diye düşünmüştük? Ölmemişler kardeşim ve her zaman isyan edebilir gözüyle baktığınız adamlar ejderhalara sahip yani az mantık. Sonra zihin görenleri öldürüyoruz. Neden? Neden yok, yasak. Çat hemen boynunu kırdık aman ne vahşet. Ya da General Melgren'in gücü. ADAM SAVAŞLARIN SONUNU GÖRÜYOR. Bunun ne kadar büyük bir güç olduğunun farkında mısınız? Ama biz bu gücün ne işe yaradığını bile görmedik. Karakterler çok vasat zaten. Yani lütfen bunu yazdığım için yanlış anlamayın ama daha nasıl açıklayabilirim bilmiyorum. Violet... şey... yani çok azgın? Yani Violet o kadar alakasız anlarda o kadar garip şeyler düşünüyor ki baya wtf oldum. Yani kitabın başında en yakın arkadaşıyla yatmak istiyordu. Kim ne yapsa ay çok seksi falan diyordu. Bir yerden sonra öyle bir seviyeye ulaştırdı ki bunu ben çıksam karşısına selam desem ay ne kadar seksi selam diyor falan derdi herhalde. Mesela bir sahne var. Xaden minderde bununla dövüşüyor ve adam bunun tepesine biniyor, baya. Ve Violet kitabın başından beri adamın kaslarını saysa da bu adam beni öldürebilir, yani çok tehlikeli olayının ayırdında. Ve o sahnede Xaden onu öldürse kimsenin bir şey demeyeceğini de biliyor. Ama düşündüğü tek şey, Tanrılar aşkına, çok uygun bir poz- Violet durrr, bu incelemeye yaşı küçükler de erişebilir! Kitaplarda asla anlamadığım nokta da bu zaten. Bize kitabın ilk yarısı boyunca diyor ki, Xaden beni öldürebilir, benden nefret ediyor, ona karşı gram şansım yok, o adi pislikten nefret ediyorum falanzi filanzi ama habire de Xaden'ın ne kadar yakışıklı, ne kadar kaslı olduğunu bize anlatıyor. Yani ben bir insandan harbiden nefret ediyorsam karşımdaki Afrodit de olsa ıyy tipsiz falan derim hjdssdjsjs KIZ RESMEN ADAMIN KASLARINI SAYDI KUSMA NOKTASINA GELDİM. İkilinin arasındaki ilişki çok şişirilmişti zaten. Bakın arkadaşlar bana gelmiş hayatımda okuduğum en iyi çift falan diyorsunuz ama ortada bir aşk yok, sadece cinsel çekim var. Yani elemanların ilk öpüşmesi bile ejderhaları fanfinfon yapınca aralarındaki bağ yüzünden doğan şehvetle oluyor. İki karakterin de birbirine bakış açısını gördük ve ikisinin de aşkı bana geçmedi çünkü birbirlerini görünce akıllarına gelen tek şey cinsellik. Şu hareketi çok seksi şurası şöyle, şöyle güzel böyle yakışıklı BU AŞK MI! Yani öyle şeyler düşünüyorlar ki utancımdan şuraya yazamıyorum bile. Ejderhalar arasındaki bağın ikisini etkilemesi de çok zorlama yani. Yazar hanım birbirlerini bu kadar arzulamalarını istiyorsanız zorlamanıza gerçekten gerek yok salın gitsin, ortam daha çok cringeleşiyor. Diyaloglar vs de çok cringe ve ergence zaten. "Neyi devralıyorsun?" "Konu sen olunca her şeyi." OMEN TANREM ÇOK ROMANTİK AY HANGİ KENARA BAYILSAM AY AY BURALAR ALEV ALDI falan dememi mi bekliyorsunuz pek anlamadım neyse. Kitap aksiyon sahneleri dışında çok sıkıcı. Bence gereksiz uzatılmış ve bazı noktalar ziyan edilmiş. Yani kitabın ilk sayfasından itibaren "Harman" isimli bir olaydan bahsedildi ve o kadar heyecanla bekledim ki ortalık birbirine karışacak savaş aksiyon olacak diye ON SAYFADA BİTTİ. Hayır özeti de şu. Hmm biraz ormanda dolaşayım, ejderha bağımı hissedemiyorum yaa, neyse bir ağaca tırmanayım, hmm değişen bir şey olmadı aşağı ineyim, ayyy bizim bitch jack ve çetesi, bi-bir dakka bunlar velet ejderhayı öldürmeye gidiyor, hııg onu korumalıyım, xaden senin ne işin var burada, ay tövbe bismillah (tairn geldi) bi-bir dakka iki ejderha bana bir şey diyor??!! sEnİ sEçTiK pİkAçUUUU Betimlemeler yetersiz, Violet'in ultra zayıf ve Xaden'ın yakışıklı olması dışında karakterler nasıl gözüküyor en ufak fikrim yok kafadan salladım bir şeyler. Duygu desen o da yok. Bunu da bir örnekle açıklayayım yine. Bir sahnede eğitim esnasında bir kız uçurumdan aşağı düşüyor bizim Vi'ın gözü önünde. Sonraki bölümde Violet bu kızın eşyalarını yakmaya gidiyor ama bende tık yok yani yaksa da işimiz bitse havasındayım. Sonra Xaden geliyor boş boş bir şeyler konuşuyorlar, sonra Xaden bir anda o kız öldü diye bölükten ayrılmayı mı düşünüyorsun gerçekten diye soruyor tamam mı ve ben direkt puahahah ne diyor bu gerzek oldum. Sonra bir baktım Violet harbiden öyle hissediyormuş djhsjfhksjfhsjkfksldj. BEN NİYE BU KIZIN HİSLERİNİ XADEN'DAN ÖĞRENİYORUM? Yani duygular sadece kalbim kırılmıştı cümlesiyle anlatılıyor ve ben duygularını hissedemediğim bir karaktere de bağlanamazdım şüphesiz. Uzun bir inceleme oldu bitiriyorum artık. Sevenleri anlıyorum, sevmeyenleri de anlıyorum. 1 puan verecek kadar kötü bir kitap asla değildi ama benden alacağı max puan budur yani öpsün başına koysun. Tavsiye de etmiyorum, ejderha seviyorsanız gidin Game of Thrones izleyin.
Dördüncü KanatRebecca Yarros · Olimpos Yayınları · 20236,3bin okunma
9,2bin Gösterim
Güzel bir inceleme olmuş, dediğin noktaların çoğuna katılıyorum (7'me bakma jsjsjjsjs) Uyumsuz'daki benzerlikleri fark etmedim çünkü hiç Uyumsuz okumadım (bulabilirsem okuyacağım ama) ayrıca bu kitabı Uyumsuz'un yanı sıra 4 tane bölük olması yönünden Harry Potter'a benzetenler de vardı
Rümeysa BALÇIN
Toplama kampı gibi kitap zaten normaldir
Yalnızca cinsel çekim olduğu kısmına +sonsuz. Sanki yazarın kendisi biraz azmış gibi asiri smut yzmıştı hatırladığım kadarıyla bazen bölüm full smut falandı Yalnız kullandığın terimler asiri iyi🔥 oldukça haklı ve komedi içeren bir inceleme olmuş ellerine sağlık💫
Rümeysa BALÇIN
@Queen_mode_on ya hayır sjsbdjdj öyle bir etki yaratmak istememiştim😭
4 puanı hakedecek bir kitap asla değil yorumunun bir kısmını okuyabildim dayanamadım okumaya.haklılık payı olan yerler var mantık hataları vardı orada çok haklısın ama violet 'in dain'e dain 'inde violete arkadaş gözüyle bakmadığını anlamamak için ... olmak lazım.xaden 'in betimlesi zaten çok yakışıklı mesela kuzeniyle dövüşürken herkes yaptığı işi bırakıp onu izliyor herkes mi azgın mesela? Ve kitap duygusal gelişim olarak iyi ilerledi zaten çok duygusal okumak isteyen alacakaranlık falan okur yani aşk kitabı değil ki bu.
Rümeysa BALÇIN
Sen kitabı beğenmiş olabilirsin bu beni ilgilendirmez. Ama aynı şekilde bu sana eleştirmek için eleştirdiğimi söyleme hakkı vermez, zaten tanışmıyoruz çok da kendimi açıklama gereği duymuyorum. Benim okuma zevkime uygun değildi bu kitap ve incelemede bunu açıkladım; sen sevebildiysen ne mutlu. Kitabı çok hatırlamıyorum okuyalı baya oldu ama hatırladığım kadarıyla cevap vereceğim, evet herkes xaden'ı yakışıklı buluyor ama violet'inki aşırı üst bir boyutta ve sürekli olarak bunu fanteziye çeviriyor hani bunu daha ne kadar net söyleyebilirim ki. Duygusal gelişimden kastım ise duyguların yeterince aktarılamamasıydı, aşırı dram duygusallık istesem dediğin gibi başka bir şey okurdum zaten ama bu kadar da hissiz kalmamam gerek. Ben şahsen kitabı okurken hiçbir şey hissetmedim. Ha diyebilirsin ki bu senin sorunun, incelemede kendi sevmediğim şeyleri açıklamam gerek sonuçta 👐
Evren yazar biraz ejderha koyalım şuraya da ben seviyorum büyücü koyalım birazcık da askeri takılalım demiş gibiydi ayrıca bu kadar azgınlık beni bayıyor ya kız hasta gelmiş çok çekici çok azdım patetes kafa bir sus da iyileşsin karakter olarak da ımogenla violetin annesini sevdim dürüst olmak gerekirse
Rümeysa BALÇIN
EVET sürekli violet için bir acındırma var ama bunun gelişimi asla yok. Ne kadar ufak olursa olsun o kadar antremandan sonra tutunabilsin bi zahmet. Hani şöyle bir karakter yazarken motivasyonun tam olarak neydi kanka
Ne güzel savaş sahnesi okurken azcık duygusallaşmışken giren o xaden povu... Sen düşüncelerini kendine sakla Allah da sgaeyle seninle aynı zihni paylaştığı için bol bol sabır versin
EVET ABİ EVET
İncelemeni okurken gerçkktennn gülmektennn ölücektimmm yaniii ne desen haklısnnn hele iki şu SENİ SEÇTTİKK PİKAÇIUUU kısmınaaaa GÜMLEEEDİMMMMDMMDMDMDKDMDMDMXMMD
LQNFĞDJDĞSJDĞ teşekkür ederim🫂