Platon’un Mektupları, bir filozofun yalnızca fikirlerini değil, kalbinin sesini de taşıyan eşsiz metinlerdir. Bu mektuplarda, adaletin özünü, bilginin doğasını ve devletin ruhunu derin bir içtenlikle işler. Her bir satır, hem bireysel hem toplumsal erdemin peşinde bir yolculuğun izlerini taşır.
Platon’a göre, yozlaşmış bir toplumda dürüst kalmak, neredeyse bir kahramanlık ister. "Hiçbir dürüst insan, yozlaşmış bir halk arasında siyasetle uğraşamaz ve uzun süre sağ kalamaz." derken, sadece antik Atina’yı değil, zamanlar ötesi bir hakikati dile getirir. Adaletin yer bulmadığı bir düzende, erdemli insanın yaşamı bir sınavdır.
Felsefenin merkezine bilgiyi koyar Platon. Ama bu bilgi, salt deneyim değil; aklın derin sessizliğinde kazanılan hakikattir. "Gerçek bilgi, sadece akılla kavranabilir; çünkü duyular bizi yanıltabilir." sözü, onun metafizik anlayışının temelidir. Bu yüzden Platon’un düşüncesinde filozof, sadece bilen değil, gören biridir — gerçekliği, görünüşün ötesinde kavrayan bir ruh.
Devletin temeli, bireyin erdemidir. "Bir devletin mutluluğu, bireylerin erdemli olmasına bağlıdır; yasalar ancak bu erdem üzerine kurulursa anlamlı olur." derken, yönetimin değil yöneticinin ruhu belirleyicidir. Adalet, dışsal bir yasa değil, içsel bir dengedir; bireyin ve toplumun birlikte taşıdığı bir cevherdir.
Dostluk, erdemin kardeşidir Platon için. Çünkü "Sadece hakikatin peşinde olan biri, gerçek dostlukları ve adaleti anlayabilir." Bilgiyle yoğrulmamış bir kalp, ne sevgiyi ne de adaleti derinlemesine yaşayabilir.
Ve nihayet, Platon’un yöneticiye yüklediği o büyük sorumluluk: "İyi ve kötü, doğrudan doğruya bir hükümdarın ruhunda yaşar; o ruhun neyle beslendiğine göre devlet şekillenir." Bu söz, sadece siyaset felsefesinin değil, insanlık tarihinin de mihenk taşlarından biridir.