2025 16. kitabı
Silo dizisini çok severek izleyince ben bu seriyi alıp okumalıyım dedim. Çok akıcı, etkileyici ve sayfa sayısına rağmen akıp giden bir romandı. Kıyamet sonrası bir dünya, kıyamet nereden, kimden geldi belirsiz; dışarısı zehirli havanın toz dolu çoraklığıyla bezeli. Yüzyıllar sonra insanlığın kalıntıları devasa bir yeraltı silosunda yaşıyor, buraya nereden geldiklerini, buraya onları kimin getirdiğini bilmiyorlar. Silo'yu çalışır durumda tutmak, yiyecek ve temel ihtiyaçlar sağlamak ve aynı zamanda elektriği sürdürmek için evrimleşmişler sadece. Dünyayla tek bağlantıları, kahverengi kurumuş yüzeyi ve uzaktaki gökdelenlerin yıkılan kalıntılarını gösteren koca bir ekran...Sıkı önlemler altında insanlar yer altında tutuluyor, dışarı çıkmaktan bahsetmeleri bile yasaklanıyor. Eğer dışarı hakkında konuşursanız, dışarıda ne olduğunu merak ederseniz, ceza olarak sizi dışarı salıyorlar. Ve orada saniyeler içinde her türlü korumayı parçalayan zehirli atmosfer tarafından yutuluyorsunuz. Tüm bu şartlar altında bir kadın; Juliette Nichols dışarıyla ilgili gerçeği merak ediyor... Her şey bir yalan mı? Dışarıda ne var? Uçsuz bucaksız bu kahverengi toz yığınının ötesinde başka bir dünya var mı? Düşünmenin veya umut etmenin sapkınlık olduğu bir dünyayı anlatan, Amerika'da geçen kıyamet sonrası romanda tüm karakterlerin her biri Silo'daki yaşamın ve insan doğasının benzersiz bir yönünü temsil ediyor. Bir çok farklı karakter romana girip çıkmasına rağmen onların belirgin özellikleri aklınızda yer ediyor. Akıcı bir bilim-kurgu romanı olması dışında Silo, alt metinde cevaplanması gereken bir sürü soru soruyor: Toplumumuzun yapısı hangi temellere dayanıyor? Bireyin bundan sonraki yeri ne? İktidar sahipleri ya da gücü elinde tutan bir grup elit (ya da oligark) tüm insanlığın geçmişini ve geleceğini nasıl tehlikeye atabilir? Spoiler olmaması için fazla yorum yapamıyorum. Sadece ısrarla ve ısrarla tavsiye ediyorum. Yıllar sonra bile okunacak bir klasik olur bence bu seri. ..
TozHugh Howey · İthaki Yayınları · 2020438 okunma