Puan vermedi·192 syf.····Okunma: 06 Nisan 2025 20:57 Eskiden aile üyesinden tek bir kişinin imzasıyla kadınların akıl hastanesine kapatıldığını biliyor muydunuz? Hemde doğru düzgün bir gerekçe göstermeden. Bu korkunç şeyi 10 yıl önce başka bir kitabı okurken öğrenmiştim. Düşünsenize bir erkek karısından bıktığı an hemen kurtulabilir, kızı sözünü mü dinlemedi hemen başından atabilir. ‘Esme Lennox Nasıl Yok Oldu’ tam da bu konu üzerine yazılmış.
Bir insanı silmek, hiç var olmamış gibi davranmak.. Esme’nin ailesinin yaptığı şey bu. Esme 1930 lu yıllardaki kalıplara sığmayan, evlenip çocuk sahibi olma hayalleri yerine okumak isteyen; bu istekleri yüzünden tuhaf ve aykırı bulunan 16 yaşında bir kız . Sırf biraz farklı diye ailesi tarafından 61 yıl akıl hastanesine kapatılıyor. Yıllar sonra Iris Lockhart adında bir başka genç kadın, akıl hastanesinden gelen bir mektupla o güne kadar varlığından bile haberdar olmadığı büyük teyzesi Esme Lennox'un taburcu edilmek üzere olduğunu öğreniyor. Ve bu noktadan sonra Esme’yi nasıl yok etmişler içimiz burkularak okuyoruz.
Kitapta 3 ana anlatıcı var. Esme, İris ve Esme’nin ablası Kİtty. Olay örgüsünde ki zaman atlamaları çok keskin. Bir cümle Esme’ye aitken alt satırda birden Kitty’nin sayıklamalarını okuyorsunuz. Başta tuhaf ve karmaşık geliyor ama zamanla hangi cümle kime ait anlamaya başlıyorsunuz.
Benim yazardan okuduğum ilk kitaptı. Hakkında bir hayli olumsuz yorum görmeme rağmen ben çok sevdim. Gerçekten de böyle şeylerin yaşandığını bildiğimden okurken sadece bir kurgu gözüyle bakamadım. Seni hiç unutmayacağım Esme..