ÖNGÖRÜLEMEYENLER
Yazarı: Akan Abdula
6*/200 sayfa/Storytel‘den dinledim
Öngörülemeyenler kitabı, bireylerin teknoloji ve rejimler tarafından nasıl yönlendirildiğini sorgulayan bir eser. Akan Abdula, 80'lerin totaliter Yugoslavya'sında büyüyen bir çocuğun hikâyesini anlatarak, onun içinde bulunduğu sistemin bir döngü olduğunu ve bu döngüden kurtulmanın yollarını aradığını gösteriyor. Rejimlerin baskıcı yapısıyla modern dünyanın görünürde sunduğu özgürlüğü kıyaslayarak, bireylerin gerçekte ne kadar bağımsız kararlar alabildiğini tartışıyor.
Bunun yanında eser, algoritmaların ve yankı odalarının insanları nasıl yönlendirdiğini ele alıyor. Dijital dünyada bireyler, algoritmalar tarafından şekillendirilen içeriklerle kuşatılıyor ve yalnızca kendi fikirlerini destekleyen içeriklere maruz kalıyor.
Bu durum, onların belirli bir düşünce kalıbına hapsolmasına ve gerçek özgürlüğün giderek kısıtlanmasına yol açıyor.
Kitap, insanların öngörülemez olmaları gerektiğini savunarak, sadece sistemin sunduğu bilgiyle yetinmek yerine, bilinçli bir şekilde farklı bakış açılarını keşfetmeleri gerektiğini anlatıyor olup, teknolojinin sunduğu sınırlı gerçeklikten kaçıp bağımsız düşünmenin önemini vurgulayan bir başkaldırı niteliğinde.