Yıl 1924
2025 10. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2025 04:53
1924’te Son Telgraf gazetesinde tefrika edildikten sonra kitaplaştırılan Ben Deli Miyim?, Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın en korkunç bulunan eseri. Öyle ki, yayımlandığı dönemde sadece edebi çevreleri değil, bizzat toplumu harekete geçirmiş. Dönemin ahlak anlayışına ters düştüğü düşünülerek yazar iki kez mahkemeye çıkarılmış.Ama mesele sadece “ahlak” değil aslında. Kitap; iktidara, düzene, özgürlüklere hatta belki de biraz Bolşevik felsefesine göz kırptığı için epey olay yaratmış. Zaten etkisini Hüseyin Rahmi’nin evinin taşlanmasından anlayabiliriz. Zannımca, ev taşlatacak kadar etkileyici ve nadide bir eser bu. Hüseyin Rahmi gerçekten de boşuna dememiş: “Her doğruyu her yerde söyleyemezsin. Çünkü hakikat, en tehlikeli cümledir.'' Hikayeye geçersek : Şadan ve Kalender, topluma zıt düşmüş iki deli (?). Hilkatları gereği, yer yer âlimce söylemleri, tahayyülleri ve eleştirileriyle bizlere “Kim deli?” sorusunu sorduruyorlar.Hikâye, Kalender’in bir gönül meselesiyle başlıyor; devamında ise kendimizi bir aşk üçgeninin tam ortasında buluyoruz. Araya planlar, kıskançlıklar, küçük hesaplar girince işler iyice karışıyor.Harika bir kurgu eşliğinde, derin anlamlar barındıran diyaloglar onların yanı sıra nüktedanlığı ile bizi cezbeden atışmalar okuyoruz.Ve her güzel şey gibi bittiyor.
Ben Deli miyim?Hüseyin Rahmi Gürpınar · Türk Dil Kurumu · 20211,023 okunma