Ciddi Bir Durum Alerji!
2025 24. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2025 18:19
Kitap öneri yazısı değildir! Kendi dünyamda anımsamaya çalışacağım cümleler ve biraz da çocuklarıma bırakacağım düşünceler içerir. (Spoiler içerir!) Yaşadığımız çevre ve tükettiğimiz her şey göz önüne alındığında, günümüzde artan ve gelecekte malesef ki daha çok artış sağlayacak olan alerji için her ebeveynin okuması gereken bir kitap... Bilimsel açıklamalar basit, herkesin anlayabileceği düzeyde anlatılırken alerji hakkında genel bir bilgi sahibi oluyorsunuz. Alerjinin geçen bir durum olmadığını ve organ-doku hasarı yaptığını ve hatta alerjik rahatsızlığı olan bir çocuğun yanlışlıkla hiperaktif tanısı alabileceği ilginç bir öğrenme oldu benim için. Bununla birlikte gıda alerjisi, alerjik egzama, alerjik nezle, alerjik astım bronşit, güncel alerjik astım tedavileri, alerjik çocuk psikolojisi, spor ve sosyal yaşamına da kitapta geniş geniş yer verilmiş. Özellikle dikkatimi çeken bir durumda sadece reflü tedbiri bile almanın, alerjik çocuk gelişimde büyük bir rahatlama sağlayacağı oldu. Ayrıca sağlıklı çocuk beslenmesi, bağışık sistemini güçlendirici ve alerjiden koruyucu beslenmenin nasıl olması gerektiği vurgulanmış. Alerji ve astımdan koruyucu etkisi kanıtlanmış Akdeniz Mutfağı'nın içeriğinden söz edilen bölümde, günlük beslenme düzenimizde zeytinyağı kullanımını artırmam gerektiğini fark ettim. Bir de antioksidan olarak kuşburnu marmelatının kuru kayısı ve kuru eriğe göre 20 kat fazla olması, menümüze aday yaptı kendisini. Son bölümde ise bağışıklık sistemini güçlendirici ve alerjiden koruyucu tariflere yer verilmiş olması yeni tatlar denemeye vesile olacak gibi görünüyor. İçerik öyle dolu dolu ki sadece çocuk değil, bir birey olarak kendi beslenmenizde de farkındalık oluşturabilecek bir kitap. Tesadüfen elime geçen bir kitaptan bu kadar kazanım sağlayacağımı tahmin edemezdim.
Çocuklar Ve AlerjiYonca Tabak · Doğan Kitap · 2014131 okunma