Merhabalar!
Ferhan Şensoy - Kedittin Direniş kitabından bahsedeceğim sizlere.
Edebiyat, bazen sadece bir hikâye anlatmakla kalmaz; düşündürür, sorgulatır, hatta gülümseterek yüzleşmemizi sağlar. Ferhan Şensoy’un kaleme aldığı “Kedittin Direniş” işte tam da bu noktada karşımıza çıkıyor. Alışılagelmiş anlatıların dışına çıkan bu kitap, mizahı bir araç olarak kullanarak toplumsal yapıları, bürokrasiyi ve hayatın içindeki absürtlükleri zekice eleştiriyor. :))
“Kedittin Direniş”, ismiyle bile merak uyandırıyor. Ancak bu direniş, klasik anlamda bir ayaklanma ya da başkaldırı değil. Daha çok, hayattaki saçmalıklara, kalıplara, sistemin aksayan yönlerine karşı mizahi bir duruş.
Eserde “direniş” kavramı, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde bir uyanışı, mevcut düzenin sorgulanmasını simgeler. Ferhan Şensoy, bu temayı mizahi bir dille işlerken, toplumun monotonlaşan yapısını ve standartlaşmış düşünce kalıplarını yıkmayı hedefler. Direniş, burada sadece fiziksel veya siyasi bir hareket değil; aynı zamanda düşünce yapısındaki değişim ve farkındalık hareketi olarak da okunabilir.
Ferhan Şensoy’un kalemi oldukça farklı. Klasik roman dili bekleyen biri için başta alışması zor olabilir. Ama dilin içinde ilerledikçe, ne kadar zeki ve eğlenceli olduğunu fark ediyorsun. Kelime oyunları, bilinçli abartılar ve ironilerle dolu. Tıpkı bir tiyatro sahnesi gibi… Zaten Şensoy’un tiyatro kökeni, kitabın her satırında hissediliyor.
Kitap, yazıldığı dönemin sosyo-kültürel, siyasi ve ekonomik atmosferinden izler taşıyor. (çok yakın bir dönemden..) Bu anlamda eserin, dönemin toplumsal yapısını sorgulayan, eleştiren ve aynı zamanda bu yapıya karşı mizahi bir direnişi yansıtan bir belge niteliği taşıdığı söylenebilir.
Ferhan Şensoy’un tiyatral, zeka dolu kalemiyle tanışmak isteyen edebiyat ve tiyatro tutkunları,
düşündüren metinleri sevenlere ve herkese tavsiye ederim. :) Ferhan Şensoy