2022 82. kitabı
1920 Li yılların Londra ve Hong Kong’unda geçiyor hikayemiz. Kahramanımız Kitty, ailesi tarafından hayatının tek amacı iyi(?) bir evlilik yapması gerektiği baskısıyla büyütülen genç bir kız. Yaşının görece ilerlemesi,aile baskısı ve etrafındaki kızların birer birer evlenmesi ile paniğe kapılan Kitty, karşısına çıkan doktor Walter ile evlilik görevini(?) yerine getirmek için hızla evleniyor. Evlendikten sonra kendini ve duygularını tanımaya başlayan Kitty için hayat hiçbir zaman ne eskisi gibi ne de hayal ettiği gibi olmuyor… Klasik eserleri okumayı çok sevmemin sebeplerinden bir tanesi,bizden yüz belki iki yüzyıl önce yaşamış insanların hayatlarıyla ilgili çok fazla bilgi edinebilmem ve o zamanın yaşantıları ile günümüzü kıyaslama olanağına sahip olabilmem. İşte bu eseri okuduğumda da,neredeyse yüzyıl önceden bugüne,kız çocuklarına empoze edilen ve adeta görevi haline getirilen evliliğe bakış açısından hiçbir şey değişmediğini üzülerek okudum. Sadece evlenmiş olmak için,topluma kendini ispat edebilmek için,aileden uzaklaşmak için yapılan yanlış evliliklerin herkes için hüsranla sonuçlandığını,topluma daha mutsuz belki de hasta bireyler kazandırmaktan başka bir işe yaramadığını yüzyıl önce de birileri anlatmış ama maalesef günümüze kadar hiçbir şey değişmemiş… Çok düşük bir beklentiyle başlayıp çok beğendiğim bir klasik oldu boyalı peçe benim için. Benim gibi kitaptan sonra filmini izlemeyi sevenler buradaysa başrolünü Edward Norton’un oynadığı,2006 yapımı “The Painted Weil”adıyla filmi de var. Kitap kadar sürükleyici olmasa da şans verilebilir.
Boyalı PeçeW. Somerset Maugham · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20163,650 okunma