UZUN İNCELEME YAZISINI KURMAK
2025 58. kitabı
Enes Kabakcı'nın Sosyolojiyi Kurmak adlı eseri, modern sosyolojinin temellerini atan dört büyük düşünürün (Montesquieu, Tocqueville, Comte ve Durkheim) fikirlerini ele almaktadır. Bu kitap, sosyolojinin düşünsel kökenlerine ışık tutarken, bu dört düşünürün toplumu anlama ve düzene sokma yöntemlerini sistematik bir şekilde sunar. Kabakcı, eserinde her bir düşünürün tarihsel ve felsefi bağlamını derinlemesine incelemekte ve bu bağlamların sosyolojinin bugünküne etkisini tartışmaktadır. Modern sosyolojinin tarihsel ve disiplinler arası doğasına dikkat çeken bu eser, toplumsal yapıyı anlama çabasının evrimini çarpıcı bir şekilde ortaya koymaktadır. 1. MONTESQUİEU ve TOPLUMUN YASALARI Montesquieu (1689-1755), modern toplum ve siyaset felsefesinin en önemli isimlerinden biridir. Aydınlanma Çağı düşünürü olan Montesquieu, toplumsal yapıyı, yasaların işleyişini ve bunların insan özgürlüğü üzerindeki etkilerini inceleyerek, siyasi teorinin temel taşlarını atmıştır. Montesquieu, sosyolojinin kurucu figürlerinden biri olarak kabul edilir. Kabakcı, Montesquieu'nün toplumsal yasaları anlama çabasına odaklanır. Montesquieu'ye göre, "toplumları yöneten yasalar, doğa yasaları kadar belirgindir ve çevresel faktörlerle sıkı bağlantılıdır." Montesquieu'nün iklim teorisi, coğrafyanın toplum yapısı ve kültürü üzerindeki etkilerini çözümleme çabası, onun sistematik bir düşünür olarak anılmasını sağlar. Kanunların Ruhu Üzerine adlı başyapıtında, yönetim biçimlerinin (monarşi, cumhuriyet, despotizm) toplumsal yapıyla etkileşimlerini açıklamış ve bu etkileşimlerin, toplumların tarihsel süreçleri üzerindeki belirleyici rolünü ortaya koymuştur. Montesquieu, "yasaların ruhunun, toplumların ihtiyaçlarına ve doğasına göre şekillendiğini" öne sürmüştür. Bu çalışmaları, yalnızca toplumsal farklılıkları anlamada değil, aynı zamanda siyasal sistemlerin işleyişini değerlendirmede de bir rehber işlevi görmüştür. Kabakcı, Montesquieu'nün modern siyaset bilimi ve sosyolojiye katkılarını, özellikle yasaların ve çevresel etkenlerin önemine vurgu yaparak değerlendirir. Montesquieu'nün bu yaklaşımları, çağdaş sosyal teorilerin temellerini oluşturan birçok kavramın öncüsü olmuştur. Montesquieu'nün teorilerinin, özellikle çevresel determinist yaklaşımların günümüz sürdürülebilir kalkınma ve çevresel adalet konularına nasıl ışık tuttuğu da tartışmaya değerdir. Coğrafi ve iklimsel faktörlerin toplumların ekonomik ve politik yapıları üzerindeki etkileri, halen sosyolojik ve politik analizlerde temel bir referans noktasıdır. 1.1 Kuvvetler Ayrılığı İlkesi Montesquieu’nün toplum felsefesine en büyük katkılarından biri, kuvvetler ayrılığı (yasama, yürütme, yargı) ilkesini sistematik bir şekilde ortaya koymasıdır. Bu ilke, bireysel özgürlüklerin korunması ve devletin gücünün dengelenmesi açısından kritik bir öneme sahiptir. Montesquieu, bir devletin despotizme kaymaması için gücün bir elde toplanmaması gerektiğini vurgular. Bu düşünce, modern anayasal demokrasilerin temelini oluşturmuştur. 1.2 Toplum ve Özgürlük Montesquieu, toplumun düzenini özgürlükle bağdaştıran bir düşünürdür. Ona göre, toplumdaki bireylerin özgürlüğü, iyi işleyen bir hukuk sistemi ve güçlerin dengesi ile korunabilir. Ayrıca, toplumsal yapıların ve geleneklerin, yasal düzenlemelerin ruhunu etkilediğini belirtir. Bu, toplumların kendine özgü özelliklerinin göz ardı edilmeden yönetilmesi gerektiği anlamına gelir. 1.3 Eleştiriler ve Etkiler Montesquieu’nün görüşleri, özellikle Batı düşüncesinde büyük yankı uyandırmış ve Amerikan ile Fransız anayasalarının hazırlanmasında etkili olmuştur. Ancak bazı eleştirmenler, onun coğrafi determinizme fazla vurgu yaptığını ve toplumsal değişimin dinamiklerini yeterince dikkate almadığını öne sürer. Sonuç olarak, Montesquieu’nün toplum felsefesi, birey özgürlüğünü merkeze alarak, yasaların ve yönetim biçimlerinin toplumsal gerçekliklere uygun olması gerektiğini savunur. Bu yaklaşım, sadece Aydınlanma döneminin değil, günümüz toplumlarının da önemli bir rehberi olmuştur. 2. TOCQUEVİLLE ve DEMOKRASİ ÜZERİNE Alexis de Tocqueville (1805-1859), 19. yüzyılın önde gelen siyasi düşünürlerinden ve tarihçilerinden biridir. Tocqueville’in demokrasi üzerine en önemli eseri, iki ciltlik Amerika’da Demokrasi (De la Démocratie en Amérique) adlı kitabıdır. Bu eser, modern demokrasinin doğası, güçlü yönleri ve potansiyel tehlikeleri üzerine derin bir analiz sunar. Alexis de Tocqueville, eşitlik, özgürlük ve bireycilik temaları üzerine yoğunlaşan çalışmalarıyla tanınır. Kabakcı, Tocqueville'in Amerika'da Demokrasi adlı eserine dayanarak, demokratik toplumların hem avantajlarını hem de zayıflıklarını derinlemesine inceler. Tocqueville'e göre, "demokratik eşitlik bireyler arasındaki sosyal dayanışmayı artırırken, aynı zamanda bireycilik ve toplumsal çözülme risklerini de beraberinde getirir." Tocqueville'in "tiranlık" kavramı üzerindeki vurgusu, demokrasinin, bireysel özgürlüklerin korunması açısından hem bir fırsat hem de bir tehdit olabileceğini göstermektedir. Özellikle "çoğunluk tiranlığı" kavramı, bireylerin çoğunluğun baskısıyla özgürlüklerinin kısıtlanabileceğine dikkat çeker. Kabakcı, Tocqueville'in toplumsal katılım, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerin önemine dair tespitlerini detaylandırır. Tocqueville, "yerel özgürlüklerin ve küçük ölçekli toplulukların güçlendirilmesinin, demokrasinin sürdürülebilirliği için temel olduğunu" savunmuştur. Tocqueville'in Amerika'daki gözlemleri, modern toplumlarda sosyal sermaye ve gönüllü organizasyonların demokrasiyi destekleme rolüne dair önemli ipuçları sunmaktadır. Bugünün küresel siyaseti açısından bakıldığında, Tocqueville'in yerel yönetimlere ve bireysel katılıma verdiği önem, demokratik sistemlerin sürdürülebilirliği için hala geçerli bir öneridir. 2.1 Demokrasi ve Eşitlik Tocqueville, demokrasiyi, eşitlik idealinin toplumda en üst seviyede gerçekleştiği bir yönetim biçimi olarak tanımlar. Ona göre, modern çağın en belirgin eğilimi, sosyal eşitliğe olan arzudur. Demokrasi, bireylerin doğuştan gelen ayrıcalıklardan bağımsız bir şekilde toplumda yer bulabilmesini sağlar. Ancak Tocqueville, bu eşitlik arayışının, bireyleri toplumdan soyutlayan bir bireyciliğe dönüşme tehlikesini de beraberinde getirdiğini belirtir. 2.2 Amerikan Demokrasisi Tocqueville, Amerika’yı inceleyerek demokrasinin pratikteki işleyişini gözlemlemiştir. Ona göre Amerikan demokrasisi, güçlü bir sivil toplum, dinin ahlaki bir denge unsuru olarak rolü ve yerel yönetimlerin katılımcılığı gibi unsurlar sayesinde başarılı bir model oluşturur. Amerikan toplumu, bireysel özgürlük ile kolektif sorumluluğu dengelemiş, bu da demokratik kültürün gelişimini sağlamıştır. 2.3 Demokrasi ve Özgürlük Tocqueville, demokrasinin özgürlüğü hem destekleyen hem de tehdit eden bir rejim olabileceğini öne sürer. Eşitliğin aşırıya kaçması durumunda, “çoğunluğun tiranlığı” olarak bilinen bir tehlike doğar. Bu durumda, çoğunluk görüşü azınlıkların haklarını baskı altına alabilir. Ayrıca, bireylerin devlete aşırı bağımlı hale gelmesi, özgürlüğün yerini despotizme bırakma riskini doğurur. Tocqueville, özgürlüğün korunması için bireylerin aktif bir şekilde toplumsal ve siyasi hayata katılması gerektiğini vurgular. 2.4 Eleştiriler ve Etkiler Tocqueville’nin çalışmaları, modern demokratik teori üzerinde derin bir etki bırakmıştır. Ancak eleştirmenler, onun eşitlik ve özgürlük arasında çizdiği gerilimin her zaman doğru bir dengeyle çözülemeyeceğini öne sürer. Ayrıca, eşitlik arayışını bireycilik ile sınırlaması, kolektivist demokratik modelleri göz ardı ettiği şeklinde yorumlanabilir. Sonuç olarak, Tocqueville, demokrasiyi hem bir fırsat hem de bir meydan okuma olarak görür. Eserleri, modern demokratik rejimlerin güçlü ve zayıf yanlarını anlamak için temel bir rehberdir ve bireylerin aktif katılımının demokrasinin sürdürülebilirliği için vazgeçilmez olduğunu vurgular. 3. COMTE ve POZİTİVİST SOSYOLOJİ Auguste Comte (1798-1857), modern sosyolojinin kurucusu ve pozitivist felsefenin en önemli temsilcisidir. Comte, toplumsal düzeni ve değişimi bilimsel yöntemlerle inceleme çabasına öncülük etmiş, toplumun bilimsel bir şekilde anlaşılabileceğini ve yönetilebileceğini savunmuştur. Auguste Comte, sosyolojinin bir bilim olarak kurulmasında öncü bir rol oynamış ve "sosyoloji" terimini ilk kez kullanan düşünür olarak tarihe geçmiştir. Kabakcı, Comte'un tarihsel gelişim yasaları olarak adlandırdığı "Üç Hal Yasası"nı detaylandırır. Bu yasa, "insanlığın düşünce sistemlerinin teolojik, metafizik ve bilimsel aşamalardan geçtiğini" öne sürer. Comte'un pozitivizmi, "bilimsel yöntemlerin sosyal olaylara uygulanabilirliğini" savunur ve toplumu hem statik (yapısal) hem de dinamik (evrimsel) açılardan inceleme fikrini önerir. Kabakcı, Comte'un toplumsal düzen ve ilerleme kavramlarını birleştiren yaklaşımının, modern sosyolojik metodolojilerin temelini oluşturduğunu vurgular. Comte'un bu bilimsel çerçevesi, sosyolojinin bağımsız bir disiplin olarak kabul edilmesinde önemli bir kilometre taşı olmuştur. Comte, "sosyal bilimlerin, doğa bilimlerinden bağımsız bir metodoloji geliştirmesi gerektiğini" öne sürmüştür. Comte'un "sosyal statik" ve "sosyal dinamik" kavramları, toplumsal yapının işleyişini ve değişim süreçlerini anlamada kilit öneme sahiptir. Ayrıca, Comte'un pozitif felsefesi, "bilimin rehberliğinde toplumsal sorunların çözülmesi gerektiğine" dair öncü bir model sunar. Günümüzde bu yaklaşım, özellikle veri analizine dayalı sosyal bilim çalışmaları için hâlâ temel bir referans noktasıdır. 3.1 Pozitivizm ve Bilimsel Yaklaşım Comte, pozitivizmi, sadece olgulara ve gözlemlenebilir gerçeklere dayanan bir bilgi sistemi olarak tanımlamıştır. Ona göre, insanlık, bilgiye ulaşmada üç aşamalı bir gelişim sürecinden geçer: Teolojik Aşama: Doğa olayları tanrılar ve doğaüstü güçlerle açıklanır. Metafizik Aşama: Soyut kavramlar ve felsefi spekülasyonlar ön plandadır. Pozitif Aşama: Olgular, bilimsel gözlem ve deney yoluyla açıklanır. Pozitif aşama, insanlığın bilgiye ulaşmada en üst düzeyde olduğu aşamadır ve bu aşamada toplumun bilimsel yöntemlerle incelenmesi gerektiğini savunur. 3.2 Sosyolojinin Doğuşu Comte, sosyolojiyi ayrı bir bilim dalı olarak tanımlamış ve bu bilimi, insan toplumlarının yapısını ve işleyişini anlamak için tasarlamıştır. Sosyolojiyi iki ana bölüme ayırır: Toplumsal Statik: Toplumun düzenini ve yapısını inceleyen alan. Toplumsal Dinamik: Toplumun evrimini ve değişimini inceleyen alan. Bu ayrım hem toplumun mevcut durumunu anlamak hem de toplumsal değişimi bilimsel olarak incelemek için bir temel sunar. 3.3 Bilim ve Toplum Comte, toplumsal düzenin ancak bilimsel yöntemlerle sağlanabileceğine inanır. Ona göre, bilimsel bilgi, insan davranışını ve toplumsal yapıları anlamanın yanı sıra, toplumun daha iyi bir şekilde yönetilmesini sağlayabilir. Comte, bu bağlamda, bilim insanlarının ve düşünürlerin rehberliğinde bir “bilimsel toplum” hayal etmiştir. 3.4 Eleştiriler ve Etkiler Comte’un pozitivist sosyolojisi, bilimi ve rasyonaliteyi merkeze alması nedeniyle geniş bir etki alanı yaratmıştır. Ancak eleştirmenler, onun pozitivist yaklaşımının insanın duygusal ve kültürel yönlerini göz ardı ettiğini savunur. Ayrıca, Comte’un bilime ve toplumsal mühendisliğe olan aşırı güveni, toplumun karmaşıklığını yeterince hesaba katmadığı şeklinde eleştirilmiştir. Auguste Comte, toplumların bilimsel bir anlayışla incelenebileceği ve geliştirilebileceği fikrini ortaya koyarak sosyolojiyi disiplinler arası bir alan olarak şekillendirmiştir. Pozitivist sosyoloji, toplumsal düzen ve değişim süreçlerini anlamada önemli bir araç sağlamış, modern sosyolojik düşüncenin temel taşlarını oluşturmuştur. 4. DURKHEİM ve TOPLUMSAL OLGULARIN İNCELENMESİ Émile Durkheim (1858-1917), sosyolojinin kurucu isimlerinden biri olarak kabul edilir ve toplumsal olguların bilimsel yöntemlerle incelenmesi gerektiğini savunur. Onun çalışmaları, toplumu bireylerin toplamından daha fazlası olarak görmeyi ve toplumsal yapının birey üzerindeki etkilerini anlamayı hedefler. Émile Durkheim, sosyolojiyi bağımsız bir bilim dalı olarak inşa eden en önemli figürlerden biridir. Kabakcı, Durkheim'ın toplumsal olguları birer "nesnel gerçeklik" olarak ele alan yaklaşımını analiz eder. Durkheim, "toplumsal olguların, bireylerin ötesinde bir gerçeklik taşıdığını" savunur. Toplumsal Bölüm ve Dayanışma adlı eserinde, geleneksel toplumlarda mekanik dayanışmanın, modern toplumlarda ise organik dayanışmanın ön plana çıktığını belirtir. Durkheim'ın bu çözümlemesi, toplumsal değişimin doğasını anlamaya yönelik önemli bir katkıdır. Durkheim'ın anomi kavramı, bireylerin modern toplumlarda karşılaştığı uyum sorunlarını açıklamada kritik bir öneme sahiptir. Ayrıca, Durkheim'ın intihar olgusunu sosyolojik bir fenomen olarak ele alışı ve bu bağlamda geliştirdiği metodoloji, "sosyolojinin bilimsel statüsünü güçlendiren önemli bir örnek" olarak değerlendirilir. Durkheim, "bireylerin toplumsal bağlardan koptuğu durumlarda, toplumsal düzenin tehlikeye girebileceğini" vurgular. Durkheim'ın "kolektif bilinç" kavramı, bireylerin toplumla olan ilişkilerini anlamada çığır açıcı bir çerçeve sunar. Kabakcı, Durkheim'ın düşüncelerinin çağdaş toplumsal analizlere yaptığı katkıyı detaylı bir şekilde açıklar. Özellikle, çağdaş toplumlarda bireylerin karşılaştığı yalnızlaşma ve yabancılaşma gibi sorunlara çözüm arayışında, Durkheim'ın fikirleri değerini korumaktadır. 4.1 Toplumsal Olgular Durkheim, toplumsal olguları, bireylerden bağımsız olarak var olan, toplumu şekillendiren ve bireylerin davranışlarını etkileyen sosyal gerçeklikler olarak tanımlar. Örneğin, hukuk, din, ahlak ve gelenekler, toplumsal olguların başlıca örnekleridir. Bu olgular: Dışsaldır: Bireylerin dışında var olurlar. Zorlayıcıdır: Bireyler üzerinde bir baskı uygular ve davranışlarını belirler. Durkheim’a göre, toplumsal olgular bireysel psikolojiden ayrı olarak ele alınmalı ve sosyolojinin konusu olarak bilimsel yöntemlerle incelenmelidir. 4.2 Bilimsel Yöntem ve Sosyoloji Durkheim, sosyolojiyi bir bilim dalı olarak tanımlamış ve bu bilimin doğa bilimleri gibi objektif, sistematik ve deneysel bir yaklaşımla çalışması gerektiğini savunmuştur. Ona göre, toplumsal olguların incelenmesi sırasında şu ilkeler takip edilmelidir: Nesnellik: Araştırmacı, kendi önyargılarından bağımsız olmalıdır. Gözlem ve Veri: Toplumsal olgular, ampirik verilere dayanarak incelenmelidir. Neden-Sonuç İlişkisi: Toplumsal olayların nedenleri, diğer toplumsal olgularda aranmalıdır. 4.3 Toplumsal Dayanışma Durkheim’ın toplumsal olgulara yaklaşımı, onun “toplumsal dayanışma” kavramında somutlaşır. Ona göre, toplumlar iki tür dayanışma ile birbirine bağlanır: Mekanik Dayanışma: Geleneksel toplumlarda görülür, bireyler benzer rollere ve değerlere sahiptir. Organik Dayanışma: Modern toplumlarda görülür, iş bölümü ve uzmanlaşma artmıştır, bireyler farklı roller üstlenir. Bu dayanışma türleri, toplumsal düzenin korunmasında kritik bir öneme sahiptir. 4.4 İntihar Çalışması Durkheim’ın İntihar adlı eseri, toplumsal olguların birey davranışlarını nasıl etkilediğini anlamak için önemli bir örnektir. Bu çalışmasında Durkheim, intiharın bireysel bir eylem gibi görünmesine rağmen, toplumsal faktörlerden etkilendiğini göstermiştir. Dinsel aidiyet, aile bağları ve toplumsal entegrasyon gibi faktörler, intihar oranlarını belirleyen temel unsurlardır. 4.5 Eleştiriler ve Etkiler Durkheim, toplumsal olgulara bilimsel bir yaklaşım getirmiş olsa da eleştirmenler, onun bireyin öznel deneyimlerini yeterince dikkate almadığını savunur. Ayrıca, toplumsal yapıyı fazlasıyla statik bir şekilde ele aldığı yönünde eleştiriler almıştır. Émile Durkheim, toplumsal olguların bilimsel yöntemlerle incelenmesi gerektiğini savunarak sosyolojiyi bağımsız bir disiplin haline getirmiştir. Onun çalışmaları, birey ve toplum arasındaki ilişkiyi anlamada güçlü bir çerçeve sunmuş ve modern sosyolojinin temellerini atmıştır. Sonuç Sosyolojiyi Kurmak, Montesquieu, Tocqueville, Comte ve Durkheim'ın fikirlerinin modern sosyolojiyi şekillendirme sürecindeki rollerini derinlemesine inceleyen kapsamlı bir çalışmadır. Enes Kabakcı, bu düşünürlerin fikirlerinin tarihsel bağlamını, metodolojilerini ve sosyolojiye katkılarını sistematik bir şekilde sunarak okuyuculara bilimsel bir perspektif kazandırır. Montesquieu'nün çevresel faktörlere dayalı yasaları, Tocqueville'in demokrasi eleştirileri, Comte'un pozitivist sosyolojisi ve Durkheim'ın toplumsal olgulara bilimsel yaklaşımı, sosyolojinin temellerini atan düşünce yapı taşlarıdır. Kabakcı'nın bu çalışması, "sosyolojinin disiplinler arası doğasına ve toplumsal yapıyı anlama çabasına" yönelik değerli bir kaynak niteliğindedir. Bu eser, yalnızca sosyolojinin tarihsel kökenlerini anlamakla kalmayıp, aynı zamanda bugünkü toplumsal sorunlara dair eleştirel bir bakış açısı sunar. Montesquieu'nün yasaların ruhu, Tocqueville'in demokratik değerler ve tehditler analizi, Comte'un bilimsel yaklaşımları ve Durkheim'ın toplumsal olgulara yönelik nesnelci incelemeleri, modern dünyada karşılaşılan sosyal, politik ve kültürel sorunların daha derin bir kavrayışını sağlar. Kabakcı, bu düşünürlerin fikirlerini bir araya getirerek, sosyolojinin yalnızca bir bilim dalı değil, aynı zamanda toplumsal dönüşümleri anlamada bir rehber olduğunu vurgulamaktadır.
Sosyolojiyi KurmakEnes Kabakcı · Vakıfbank Kültür Yayınları · 202350 okunma