Puan vermedi·1757 syf.····Okunma: 31 Mart 2025 00:00 Bu incelemeyi daha önce yapmak istiyordum ne yazık ki pek vaktim olmadı ancak şimdi yapabiliyorum. Öncelikle okuduğum kitaplar arasında en iyilere girebilir.
Roman dönemine göre küçük bir nedenle cezaya sürüklenen Jean Valjeanin katlanarak çektiği cezalardan sonra vicdanı, aklı, alışkanlıkları, zorundalıkları üzerinden hayatın onu götürdüğü yerleri bizlere anlatıyor. Her ne kadar hayat Jean Valjeana zalimce davranmış olsada minik bir insanla ona onun için büyük bir ödül vererek vermedikleri konusunda belkide birazcık olsun telafi etmişti sanki. Bu minik insanın hayatına da Jean Valjean güzel ve önemli dokunuşlar yaparak hayata tutunmasını sağladı belkide. Herkese ve her şeye rağmen sevgi dolu bir aileydiler.
Birçok düşmana rağmen, onu aşağıya geri çekmeye çalışanlara rağmen yinede yılmayıp birçok şey başarmış olduğunu düşünüyorum ve bunları yaparken mesleki olarak kendini tehlikeye atarak suçsuz olduğunu bildiği halktan bir insanı kurtarmayı göze alacak kadar.
Böyle bir karakter bana göre yoktan var eden bir karakter. Fiziksel olarak güçlü olmasının yanında fazla zeki, vicdanlı ve merhametli olması da ona bağışlanan bir hediye adeta. Çünkü onun için en değerli varlığı o varlığın mutluluğu için hem fiziksel olarak yorgun düşecek kadar ve de ondan mahrum kalacak şekilde terketmeyi göze alabiliyor.
Böyle bir karakter beni fazla etkiledi. Her ne kadar üzen şeyler okutsada bizlere anlamlı şeylerde yaşatmadı değil. Hoşçakal Jean Valjean ve Cosette