···Okunma: 14 Nisan 2025 22:42 Modern dünyanın ilk cemresi feodal dönemin ısınma turları attığı bir dönem ise Yüz Yıl Savaşları modern dünyaya girişte son çıkış noktasıdır. Çünkü bu savaş sadece savaş alanında değil, aynı zamanda insanların özgürlük, kimlik, sadakat, otorite ve bağlılık gibi kavramlarla ilişkisini daimi biçimde değiştirdi.
Ama bu değişimler, savaşın sonunda insanlar için özgürleşme değil, daha çok yeni türden bağımlılıklar ve sıkışmışlıklar doğurdu.
İnsanlar, eski feodal bağlardan kurtulurken, daha geniş ama görünmeyen yeni sistemlere (krallar, bürokrasi, yeni devlet mekanizmaları) hapsedildiler. Yani, feodal beylerden bağımsızlık kazanıldı, ama yeni doğan merkezi krallıkların ve devlet düzeninin kafesine girildi. Bir anlamda, görünüşte daha özgürdüler ama içten içe daha fazla sistemsel kontrol altına alınmışlardı.
Ez cümle feodal kurumlar sarsılmakla kalmıyor bundan sonraki yaşamına marjinal bir şekilde devam ediyor.
Dönemi merak edenler ulus devlete nasıl geçtik Joan D’arc kimdir? Güzel ve akıcı bir şekilde cevap veriyor
Nokta