Puan vermedi·114 syf.····Okunma: 15 Nisan 2025 12:05 Micheal Kohlhaas’ın hikayesi sadece hukuk öğrencilerinin değil toplumla iç içe olan herkesin okuması gereken bir kitap.
Kitap dürüst ve çalışkan bir at tüccarının uğradığı kötü muamele sonucu adalet aramasıyla başlıyor. Ancak bu girişim yozlaşmış adalet, haksız kayırma, toplumsal hiyerarşi yüzünden başarısızlıkla sonuçlanıyor. Bu noktada Micheal Kohlhaas son hukuka uygun girişiminde ise çok sevdiği eşini kaybederek acı içinde hukuktan medet ummayı bırakarak kendi adaletini silahlanarak kendi sağlamaya kalkışıyor. Bunu yaparkenki en büyük savunması ise aslında günümüz hukuk devleti anlayışına tamamen ters düşen devlet modeli. “Eğer devlet benim hakkımı savunamıyorsa ben bu ülkenin vatandaşı olmak istemiyorum, bu nedenle de kurallara uymuyorum.” düşüncesiyle hareket ediyor.
Ancak bu yorum elbette günümüz ceza hukukunun benimsemediği bir yorum. Ama kanımca burada dikkat edilmesi gereken husus hukuk devleti ilkelerinin, adaletin yerine getirilmediği hallerde ne gibi sorunlar doğuracağıdır.