Birey ve kader gölgesinde Hoppe
2025 28. kitabı
Okunma: 15 Nisan 2025 22:44
Sosyalizm ve Kapitalizmin karşılaştırıldığı derin bir dünya sunuyor bize Hoppe. Hangisinin daha verimli olduğunu açıklamaya çalışıyor.Aynı zamanda devletsiz bir toplumu, kişisel çıkarları, sorumlulukları anlatıyor. Bir anarşokapitalist ve bazen libeteryen olan Hoppe devlet olmadan da bir toplum düzeni olabileceğini savunur. Ona göre devlet sayesinde adaletsiz bir toplum düzeni vardır fakat bana göre onun sistemi de biraz hayalperest.Çünkü onun sistemindeki özelleştirilmiş kurum ve durumlar da adaletsiz olabilir. Alınan ortak kurallar kendi küçük devletini kuracak duruma gelip daha büyük sorunlar çıkarabilir. İnsan kendindeki her şeyden mükelleftir diyor biraz da varoluşçu bir yaklaşım sergiliyor. Kendi özgürlüğünü ve kendi dünyasını ancak ve en güzel şekilde sadece kendisi kurabilen bir birey tasarlıyor. Ve tabi altta bir kader anlayışını da reddediyor. Ya da işine geldiğinde vardır diyor. Bana göre onun sistemi güvensiz ve tedirgin edici bir dünya sunuyor.
Sosyalizm ve KapitalizmHans Hermann Hoppe · Liber Plus Yayınları · 201661 okunma