···Okunma: 17 Nisan 2025 00:44 1940-60 arası Almanların Fransadan çekilmesinden sonraki süreçte burjuvanın ülke siyasetindeki fikir ayrılıkları temasıyla hem siyasi hem bireysel boyutuyla çok katmanlı (gerçekten katmanlı 850 sayfa) ama katmanlarıyla (genel olarak) insanı sıkmayan akan bir kitap. Yazarın entelektüel ve içsel sorgulamaları çpk hoşuma gitti. Kitaba başlamadan önce konusu hakkında bir fikrim yoktu ama şimdi araştırdığıma göre otobiyografik bir romanmış. Ana karakter kendisi, ana karakterin eşi yaşlı entelektüel olarak betimlediği Satre’ ı, onun o siyasi ortama göre görece objektif durmaya çalışan yakın arkadaşı da Albert Camus ‘yu temsil ediyormuş.
Kitaba dair yapabileceğim tek eleştiri ana karakterin amerikalı bir yazarla birlikte olduğu kendinden ödün verdiği kısımlar.. Eçok uzun ve gereksiz buldum çünkü böyle ciddi bi temelde başlayan kitabın reklam arası gibiydi, sanki yazar orda kopmuş içini dökmek istemiş gibiydi ki yarı otobiyografi olduğunu görünce evet o ksıım da mantıklı geldi. Genel olarak beğendim oldukça akıcı, tavsiyedir