·668 syf.····Okunma: 18 Nisan 2025 15:43 Selaam! epik fantastiklerin başı olan o kitabı okudum sonunda. Spoiler olmadan yazacağım tabi dayanabilirsem, spoiler gelecek olursa uyarı yazarımm
Öncelikle kitap 650 sayfa yaklaşık olarak ve punto küçük. Hızlı okunacak bir şey değil. Evrene hazırlık için hiçbir şey okumadım bu benim seriye ait okuduğum ilk kitaptı sanırım bundan dolayı ilk 100 sayfa zor gitti, anlamadım büyü sistemini çünkü baya derin kurulmuş ve ayrıntılı bir sistemi var. Normalde çoğu kitabın büyü sistemini kısaca anlatmak mümkün iken bu kitapta öyle bir durum yok.
Konudan kısaca bahsedelim, oldukça karamsar bir dünyamız var. Geceleri şehri sisler kaplıyor ve insanlar sislerden korkuyor. Çiçekler yok, güneşin rengi farklı ve yıldızlar gözükmüyor. Sekiz metal var ve bu metallerin birini yakabiliyor, getirdiği güçleri kullanabiliyorlar. Mesela duyguları teskin etme. Ya da oldukça nadir olsa da sekizini de kullanabiliyorlar bu kişilere sissoylu deniyor. Toplum arasında ayrım var skaalara değer gösterilmiyor asiller tarafından. Bu dünya içerisinde hikayeyi iki karakter üzerinden okuyoruz hikayeyi başlarda, Kelsier ve Vin. Vin sokak çocuğu, skaa, hırsız çetesinde ve sevgi nedir bilmeyen bir kız. Kelsier ise firari olarak bilinen oldukça ünlü bir suçlu. Sonrasında Vin ile ilgili bir kısım minik bir spoiler olabilir o yüzden burada bırakmalıyım sanırım.
Karakterler çok güzeldi. Benim favorim Vin ama Elend ile kapışırlar. İkisinin balodaki sahnelerini okumak çok zevkliydi. Şöyle diyeyim Elend ve Vin'in bölümü bitince tekrardan ne zaman geliyor diye bakıp ona göre okuyordum. Tamam biraz abartmış olabilirim. Kelsier çok derin bir karakter. Arkadaşlık, cesaret ve sadakat ile ilgili düşünceleri.. Keşke diyorum keşke diyorum sonra duruyorum çünkü spoiler olur.
Yine de bu kitapta benimle mi alakalı bilmiyorum ama duygu yoksunluğu çektim benim için keşkelerden fazlasını bıraktı mı malum sahneler? Hayır nedenini ben de bilmiyorum.
Yazım dili ağır, konu ağır, fantastik ağır kafanız doluysa sakın başlamayın sonraya bırakın yoksa size de kitaba da yazık olur.
Beklentim konusunda ne söylesem bilemiyorum aslında henüz karşıladı mı karşılamadı mı emin değilim. Seriye devam eder miyim? Umarım, şu an çok emin değilim çünkü tek kitap olsa hatta tam bu kitap ile bitse yoksunluğunu çekmem çünkü olay örgüsü tamamlanmış gibi duruyor.
Epik fantastik severleri okusun. Diğerleri beğenir mi? Tartışılır.