Üç büyük seinenden olan Vinland Saga kitabının konusu: Vinland Saga, Yukımura Makoto tarafından yazılan ve resimlenen bir Japon manga serisidir. Babası Thors'tan intikam almak için Askeladd'ın paralı asker grubuna katılan genç savaşçı Thorfinn'in hayatını anlatıyor.
Gelelim incelemeye: yukarıda bahsedildiği gibi babasının ölümünden intikam almak için, paralı asker gurubuna katılan thorfinn yaşanan bazı durumlardan sonra intikam arayaşını bırakarak, köle hayatı yaşıyor. Evet, bildiğiniz şu köle satan tüccarlar onu buluyor, hop diye alıp satıyorlar. Tabii babasının intikamını almak isteyen bir çocuktan, nasıl kölelik hayatı yaşadığını siz okuyup bileceksiniz. Thorfinn kölelik hayatından sonra, özgür oluyor ve evine dönüp uzun yıllardır göremediği ailesini görüyor. E orda da yerinde durmayıp savaşsız bir Dünya yaratma hayallerini kuruyor, ve bir avuç dolusu kafile ile yollara düşüyor. Hikâye bu şekilde devam ediyor, daha fazla anlatırsam tadı kaçar. Şimdi thorfinn gerçekte yaşamış bir karakter hatta bu manga da yaşanmış tarihî olaylardan yazılmıştır -biraz değiştirilerek.-
Thorfin'in kim olduğunu gidip araştırabilirsiniz, zaten çok yaşamamış hatta karısı ve çocuklarının da pek uzun bir ömrü olmamış. Neyse;
Sevgili thorfinn seninle aynı düşüncelere sahip değilim ne yazık ki. Savaşsız bir Dünya yoktur. Hâlâ da süren toprak savaşları yüzünden, kaç insan topraklarından gitmek zorunda kaldı, kaç tane çocuk, kadın, yaşlı öldü. Savaşsız bir Dünyanın hayalini kurmak bana çok uzak bir hayal kalıyor. Thorfinn ve kafilesi gittiği topraklarda kızılderililer ile yaşarken bile her an savaş çıkacak gibi hissediyorsunuz. Hatta thorfinn yolculuğa çıkarken bile kılıç vs. getirilmesini yasaklamıştır -bir kişi getirdi kılıçlardan- düşmanları ile konuşarak ya da daha 'medeni' bir şekilde anlaşacağını düşünür ama kimse onunla aynı fikirde değildir kaldı ki kızılderililer bile siz, onların topraklarınıza geldiğiniz, ve onların yaşam yerlerini bozduğunuz için thorfinn ve kafilesine karşı kızgındırlar. Kızılderililer de arada saçmalıyor. Mangayı okuduğunuz da bazen thorfin'e hak vereceksiniz bazen de vermeyeceksiniz.
Karakter gelişimi de çok iyi anlatılmış, intikam hırsıyla yetişen bir thorfinn okuduğunuz da "abartma be oğlum" diyeceksiniz, ama kendisi o zamanlarda daha çocuk olduğu için bunu düşünmüyor bile, ben babamın intikamını alıyım yeter kafası ile hareket eden bir çocuk. Hatta babasını öldüren adam bile onunla dalga geçiyor dşöfpeöde. Sonra tabii, kölelik hayatına geçiyor thorfinn, işte bu kölelik zamanlarında, hayata bakış açısı değişiyor. Bir zamanlar eli kılıç tutan ve, adam öldüren çocuk birden, sakin uslu bir gence dönüşüyor. Çevresindeki gelişen olaylar ve tanıştığı insanlar hayatını ve düşüncelerini değiştiriyor. Yan karakterleri de unutmamış mangakar ama, onları çok ön plana da almamış. Her bir yan karakterlerin düşüncelerini, hayata bakış açılarını çok iyi yansıtmış. Hele bir bölüm var böğüre böğüre ağladığım bir bölümdür sğdöpsödle.
Kitabı okuyun okutturun. Aslında klasik 'savaşsız bir dünya' konusu anlatılmış, ama bence okunması gereken bir seri ha benim için üç büyük seinenden biri mi hayır. Aman yarabbim dediğim bir seri değil ama karakter gelişimi, olayları ele alış şekli enfes. İyi okumalar. ( İçinde bir bölümde fanfinfon var uyarıyı da veriyim.)