2025 175. kitabı
Okunma: 12 Mart 2025 12:58
Hüseyin Rahmi, okumaya doyamadığım, her okumada listeden bir kitap daha eksildiği için üzüldüğüm bir yazar. Ben Hüseyin Rahmi okumalarını iki şekilde değerlendiriyorum. İlki sıradan bir şekilde, belki de rastgele bir seçimle onun kitapları ile karşılaşmak. Kitabı okurken kurgunun bayat olduğunu düşünüp eleştirmek "ama o dönemde eserler de zaten böyleydi" diyerek ona hak vermek. İkincisi ise Hüseyin Rahmi'yi ve onun dünyasının renkliliğini gördükten ve o tadı aldıktan sonra onu okumak. Bu okumada "çok da olmamış" diyebileceğimiz kurgularda bile metnin ötesine geçip olaya Hüseyin Rahmi'nin zihninin içinden bakmaya başlıyoruz ve eserden onun aldığı tadı alıyoruz. Ben Hüseyin Rahmi'yi artık ikinci seçenekteki gibi okuyorum, o yüzden basit kurgularının olduğu metinlerden bile tat alıyorum. Hazan Bülbülü yazarın "Sahnelenmek için değil, okunmak için yazdım" dediği bir eser. "Madem tiyatro yazıyorsun, sahneye uygun yaz." diyenler olabilir ama bu eleştiriyi yaparken hem dönemin her yeniliğin denendiği bir dönem olduğunu hem de Hüseyin Rahmi'nin topluma korku salan bir olayı, onunla eş zamanlı belgesel roman olarak yazacak kadar renkli bir karakter olduğunu unutmamak gerekir. (Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç) Eserde İstanbul konak yaşamı ve konak çevresinde dönen insan ilişkileri ele alınıyor ve olaylar zengin ve yaşlı Refi Bey ve onun genç ve güzel eşi Şahande Hanım'ın evliliği üzerinden şekilleniyor. Elbette yazar bu evlilik üzerinden toplumsal eleştirilerini yapmaktan da çekinmiyor. Yazarı hem eleştiri yönüyle hem de mizah yönüyle Gogol'e benzetiyordum ama bu eserde bu benzerliğin azaldığını fark ettim. Eser tiyatro tarzında yazıldığı için yazarın yorumlarını pek fazla görmüyoruz, bu açıdan beklentim pek karşılanamadı. Hüseyin Rahmi'de sokak ağzını çok görüyoruz ve onun bu özelliğini çok seviyoruz. Bu eserinde de hizmetçilerin ve kılavuz kadının konuşmaları bize dönemin renkli sokak ağzını tatlı şekilde veriyordu. Bu da eseri daha keyifli hale getiriyor. Hüseyin Rahmi eserleri içinde biraz geride kalsa da keyifli, tatlı bir eserdi. Toplumsal eleştiriyi mizah ile harmanlanmış şekilde okumayı seven okurların seveceğini düşünüyorum.
Hazan BülbülüHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20252,988 okunma