Madam Pera
Hikâye, 19. yüzyıl sonları ile 20. yüzyıl başlarında İstanbul’un seçkin semtlerinden biri olan Beyoğlu’nda geçiyor. Romanda, dönemin sosyal hayatı, aşkları, kültürel çatışmaları ve kadın figürleri ön planda.
Ana karakter Pera, güzelliği, zarafeti ve gizemiyle çevresindekileri büyüleyen bir kadındır. Kendi tılsımlı dünyasında yaşayan Pera, sosyetenin en dikkat çeken isimlerinden biridir. Kitap, onun gözünden ve çevresindekilerin anlatımıyla, özellikle kadın-erkek ilişkilerine, dostluklara ve aşkın çelişkili yönlerine odaklanıyor.
Pera’nın yanı sıra, farklı sosyal çevrelerden gelen karakterlerin bir araya geldiği sohbetler, anılar ve ilişkiler aracılığıyla, okuyucuya dönemin İstanbul’una dair renkli bir panorama sunuyor. Tamara, Anahit, Rana, Tavit, Gavarş, Ethem gibi karakterler aracılığıyla sınıf farklılıkları, cinsiyet rolleri ve bireysel arayışlar irdeleniyor.
Romanın merkezindeki karakter Pera başta olmak üzere, Tamara, Anahit, Rana gibi kadın figürleri; toplumun dayattığı roller ile bireysel arzuları arasında sıkışmış kadınları temsil ediyor.
Pera hem hayranlık duyulan bir ikon, hem de derin yalnızlığı olan bir kadındır. Güzelliği, zekâsı ve bağımsız tavırlarıyla erkek egemen dünyada bir varlık ortaya koyar, ancak bu varlık sürekli olarak sorgulanır, dedikodularla lekelenmeye çalışılır.
Romanda karakterlerin giyimleri, mimari gözlemler, süs eşyaları gibi detaylarla dış görünüşe verilen önem sıkça vurgulanır. Özellikle kadınlar için güzellik, sosyal değer kazandıran bir unsur haline gelir. Ancak yazar, bu estetik takıntının altındaki kırılganlıkları ve içsel boşluğu da gösterir.
“Pera erkekler için nadiren giyinirdi, o çoğunlukla diğer kadınlar için giyinirdi…”
Beyoğlu’nun “Doğu’nun Paris’i” olarak tanımlanmasıyla birlikte, roman boyunca Avrupa (özellikle Fransa ve Almanya) kültürüyle Osmanlı’nın sentezlendiği bir atmosfer kuruluyor.
Karakterlerin konuşmalarında Batılı erkekler, mimari ve yaşam tarzları övülürken; Osmanlı erkeklerinin “ağır çatı” metaforuyla tanımlanması, kültürel karşılaştırmayı hicivli biçimde sunuyor.
Aşk, romanda hiçbir zaman saf ve mutlak bir duygu olarak verilmiyor. Hep bir eksiklik, özlem ya da yanlış yönlenme içeriyor. Tamara'nın evlilikleri buna örnek: İlki bir baba arayışıdır, ikincisi ise bir oğul yetiştirmenin yükü gibidir.
Pera ise çevresindeki erkeklerin tutkularının hedefi olur ama hiçbirine tam olarak ait değildir.
Karakterler arasındaki ilişkilerde gizli hiyerarşiler, güç savaşları ve zekice hamleler yer alır. Pera'nın dostlukları, Tamara ile olan kavgaları, Anahit’in Tavit’e karşı hissettikleri hep bir “kontrol” mücadelesine dönüşür.
Kadınlar birbirlerine karşı kıskançlık, rekabet ya da ittifak yoluyla konumlarını korumaya çalışırlar.
Anlatıcı figür, zamandan azade bir “serafim”dir; olayları dışarıdan ve içerden aynı anda gözlemler. Karakterlerin anıları, geçmişin idealize edilmiş yüzü ve zamanla değişen değer yargıları arasında bir köprü kurar.
Roman boyunca “hatırlıyorum” vurgusu sıkça kullanılır: “Hatırlıyorum, ilk tereddüdü hatırlıyorum…”
Romanın en dikkat çekici yönü, kadın karakterlerin çok boyutlu temsilidir. Pera, Tamara, Rana ve Anahit gibi karakterler aracılığıyla hem ataerkil toplum yapısına direnen hem de onun kodlarına göre hareket etmek zorunda kalan kadınların portresi çizilir.
Pera, özellikle “güzelliğiyle kutsanan ama yalnızlaştırılan” kadın arketipini temsil eder. Broşu onun bedeninden bağımsızlaştırılmış bir kimliktir; kadın bedeninin süslenmiş haliyle toplumda nasıl bir araçsallaşmaya uğradığını simgeler.
Tamara’nın ilk evliliği, babasız büyüyen kız çocuklarının ‘koruyucu figür’ arayışı üzerinden değerlendirilebilir. Bu, psikanalitik kuramla da desteklenebilir: kadının bilinçdışı arzularının, toplumsal baskı yoluyla evlilik kurumunda bastırılması. İkinci evliliği ise onu, sevilen değil ‘yetiştirilen’ erkekle anne rolüne zorlayan yeni bir klişeye iter.
Roman boyunca tekrarlanan Paris, Fransızca, Sorbonne, mimari gözlemler gibi ögeler, Doğu-Batı ikiliğini sürekli gündeme getiriyor. Beyoğlu’nun “Doğu’nun Paris’i” olarak nitelenmesi, Osmanlı aristokrasisinin Batılılaşma arzusunu ama aynı zamanda bu arzunun içerdiği taklitçilik ve yüzeyselliği de gözler önüne seriyor.
Bu bağlamda karakterlerin Doğu’ya ait kimlikleriyle Batı’ya öykünmeleri arasında bir çatışma yaşadıkları görülüyor. Gavarş’ın diplomatik nezaketi, Tavit’in bürokratik geçmişi, Tamara’nın döpiyesi ve Anahit’in astrolojik yorumları bu karmaşayı yansıtıyor :)
Romanın anlatıcısı, sıradan bir karakter değil, olaylara melekî (serafim) bir bakış açısıyla yaklaşan, zamandan azade bir tanık gibi. Bu figür, toplumsal belleğin kişileşmiş hali olarak düşünülebilir.
“Hatırlıyorum...” ifadesiyle başlayan bölümler, sadece anlatıcının değil, toplumun bilinçaltının ve kadına dair kolektif algının da bir yansıması.
Bu anlatıcı figürü, Bakhtin’in “çok seslilik” (polyphony) kuramıyla da ilişkilendirilebilir. Olaylara dışarıdan bakan ama içeriyle empati kurabilen bir anlatıcı, metne çok katmanlı bir perspektif kazandırıyor.
Kadın karakterler arasındaki ilişkilerde güven, sürekli sınanan ama asla tam kurulamayan bir düzeyde. “Ortaköy Antlaşması” adlı mizahi metin, kadının diplomatik aklını ve toplumsal zekâsını gösteriyor.
Bu sahte diplomasi, erkek dünyasının savaşı ve politikası karşısında kadın dünyasının kendi müzakere dilini üretmesidir. Foucault’nun iktidar kuramı açısından bakıldığında; güç yalnızca erkekte değil, kadının yönettiği görünmez ağlarda da devinim halindedir.
Madam Pera”, zarif dili, alegorik anlatımı ve kadın merkezli bakış açısıyla hem edebi hem de sosyolojik anlamda zengin bir metin. Kadınların görünmeyen tarihine, kültürel kodların birey üzerindeki etkilerine ve geçmişin bugüne sızan izlerine dair çok yönlü bir okuma imkânı sunuyor.
Roman, yalnızca nostaljik bir dönem anlatısı değil; aynı zamanda modern kadınlığın inşa sürecini ve kadınlar arasındaki güç ilişkilerini anlamak için dikkate değer bir kaynak gibi.
Hakan Laloğlu bir yazar olarak özellikle edebi değer arayan okurlar için özgün, derinlikli ve incelikli metinler sunuyor. Popüler edebiyat değil, nitelikli edebiyat üretmekte. Bu da onu daha seçkin ama daha az görünür kılan bir yazarlık çizgisine yerleştiriyor