2025 11. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2025 17:52
Selam Daha önsözünden itibaren içine çeken duygu yüklü bir hikayeye kapı aralıyor.Yazar 2019 yılına dair küçük bir kesitle başlıyor hikayeye.Bu kesitle de merakla okumaya başladım. Kitap 1969 yılına dönerek Annalisa'nın geçmişine götürüyor bizi.Annalisa annesinden resim yapmayı öğrenen ve sanata tutkuyla bağlı bir kız.Ancak küçük yaşta hem annesini hem babasını kaybediyor. Hayatını babaannesi Nonna’nın yanında, küçük bir kasabada sürdürmeye başlıyor.Nonna sert, disiplinli ama her zaman destek olan o klasik “babaannem derdi ki...” sözünü yaşatan bir karakter. Annalisa’nın en büyük arzusu ressam olmak.Ancak bulunduğu kasabada bu hayalini gerçekleştiremeyeceğini biliyor. Bu yüzden büyük bir cesaretle kasabadan ayrılıp şehre, sanatını duyurabileceği yerlere gitmeye karar veriyor. İşte bu yolculuk sırasında Thomas’la tanışıyor. Aralarındaki çekim kaçınılmaz ama Annalisa, sanatını ve hayallerini engelleyeceğini düşündüğü için ondan uzak durmaya çalışıyor. Ne var ki kader onları defalarca bir araya getiriyor ve sonunda aşk galip geliyor. Ancak bu aşk sınıf farklılıklarının gölgesinde kalıyor. Thomas’ın ailesi Annalisa’yı kabullenmiyor. Thomas'ın kardeşi Emma önce iyi olup sonra Annalisa'ya karşı duruyor.Annalisa Thomas'tan ayrılmasının doğru karar olduğunu düşünüp uzaklaşıyor. Kitapta dönemin savaş ortamına da değiniliyor. Gençlerin savaşa gidişi, ardında bıraktıkları acılar ve yarım kalan hikayeler anlatılıyor.Thomas da savaşa gidenlerden biri oluyor.Ayrılıklar, hasretle yazılan mektuplar, umutla beklenen kavuşmalar derken kader yollarını yeniden kesiştiriyor. Ve geçmişin melodisi, bu iki yüreği tekrar aynı notada buluşturuyor. Ancak yine Emma’nın oyunları devreye giriyor. Sonuç uzun bir ayrılık ve Annalisa’nın kalbinde büyüttüğü bir sır. Sanatı,aşkı,aile bağlarını ve savaşın izlerini harmanlayan bu kitabı geçmişi okumayı sevenlere, duygusal hikayelerden hoşlananlara ve kalbe dokunan satırları arayanlara gönül rahatlığıyla tavsiye ederim.
Geçmişin MelodisiBoo Walker · Arkadya Yayınları · 202593 okunma