Richard Powers Richard Powers ’ın kaleminden çıkan Her Şeyin Hikayesi, doğayla insan arasındaki bağı hem bilimsel hem de duygusal boyutlarıyla anlatan güçlü bir roman. Ağaçların, zamanın ve insanın iç içe geçmiş hikâyeleri öyle etkileyici bir dille işlenmiş ki, kimi sayfalarda durup nefes almak gerekiyor.
Kitabın dili beni başından itibaren büyüledi—öyle şiirsel, öyle zarif bir anlatımı var ki, bazı cümlelerde uzun uzun kaldım. Sanki kelimeler değil de yapraklar dökülüyordu sayfalara.
Hikaye örgüsü ise tam anlamıyla ilmek ilmek işlenmiş. Başta birbirinden bağımsız gibi görünen hayatlar, zamanla öyle bir bütünlük içinde birleşiyor ki hayran kalmamak elde değil. Her karakterin, her olayın yavaşça ve sabırla yerini bulması...
Doğayla insan arasındaki bağ, bazen bilimsel bir kesinlikle, bazen de duygusal bir kırılganlıkla işlenmiş. Özellikle ağaçlara ve zamana dair bakış açım bu kitapla tamamen değişti. Fakat itiraf etmeliyim, son bölümlerde biraz zorlandım. Hikâye yavaşlıyor, ama belki de bu bile kitabın doğasına uygun—sabırla, sessizlikle ve dikkatle dinlenmesi gereken bir çağrı gibi.
Her Şeyin Hikayesi, kolay bir okuma değil ama kesinlikle derin bir yolculuk. Kendinizi kelimelere bırakabilirseniz, doğaya, insanlara ve zamana dair çok şey anlatıyor. Çok sessizce ama çok derinden.