Puan vermedi·144 syf.····Okunma: 21 Nisan 2025 13:06 Bir inceleme yazısıyla herkese merhaba :) Asya edebiyatına merakım olduğu için hem çok satanlar listesinde olan hem de ismiyle dikkat çeken bu kitabı inanılmaz merak ediyordum ve sonunda okuyabildim.
Kitabın terapi kayıtlarından alınan diyaloglar şeklinde ilerlemesi kolaylıkla okumamı sağladı ve başlarda hızla ilerledim. Depresyonda olan veya hayatının bir dönemini depresyonda geçiren insanlar için yazılmış bir kitap bu. Olumlu tarafı bu duyguları yaşayan insanlar için duygularını tasdik edebilecekleri bir kitap olması. Hani anlamlandıramadığımız ya da başkasından duyunca rahatladığımız duygularımız olur ya -herkesin iki arada bir derede kaldığı, olumsuz duygularla sarıldığı bir dönem- işte kitapta bu duyguları herkesin yaşayabileceğini okumak iyi hissettirebiliyor; ama tam bir iyileşme hâli ya da pozitiflik bekliyorsanız bu kitap beklentilerinizi karşılayamayabilir.
Ana karakterimiz sürekli onay bekleyen, duygusal farkındalığı yüksek, davranışlarını değiştirmesi gerektiğini düşünen; fakat her seferinde aynı döngüye saplanan bir imaj çiziyor gözümde. Bu sebeple iyi hissetmek isteyen, bir çıkış yolu arayanlar için bu kitap tavsiyem değil; ancak bu duyguları yaşayanlar için “Evet ben de böyle hissediyorum.” deyip rahatlayabilecekleri bir kitap da olabilir bu.
İnce olmasına rağmen son sayfalarını zorla okudum diyebilirim. Bir tek teyzesi ve anneannesiyle ilgili olan anılarını okumak, insanların bireyselliğiyle ilgili farkındalığımı artırdı ve sanırım en çok bu bölümleri sevdim. Tamamen kişisel bir tercih; ama ben ilham veren ve yol gösteren kitapları sevdiğim için bu kitabı pek sevemedim. Yine de yazarın hayatın sadece sonuçtan değil süreçten de ibaret olduğunu ve sürecin inişli çıkışlı olabileceği konusuna değinmesini okumak güzeldi.