Victor Hugo’nun 1831 tarihli eseri Notre Dame’ın Kamburu, yüzeyde bir aşk ve trajedi hikâyesi gibi görünse de, derinliklerinde insan doğasına, toplumun önyargılarına ve tarihsel belleğe dair güçlü göndermeler barındıran bir yapıt. Kitap, ismini Quasimodo’dan alsa da, yazarın anlatım tercihi ve karakter odağı çoğu zaman beklentilerin dışında seyretmekte. Bu durum, özellikle romanı Türkçe çeviri ismini göz önünde bulundurarak okuyacak kişilerde Quasimodo karakterine dair daha yoğun psikolojik çözümlemeler beklenmesine yol açabilir.
Romanın en güçlü yanlarından biri, insani duyguların yalın ama çarpıcı şekilde aktarılmasıdır. Sevgi, saplantı, merhamet ve dışlanmışlık gibi temalar, Hugo’nun kaleminde dramatik bir derinliğe bürünüyor. Quasimodo’nun fiziksel kusurları ve toplumdan dışlanması, onun ruh dünyasını daha fazla merak ettirirken, Hugo’nun bu karakteri yalnızca trajik bir figür olarak bırakması, okuyucuda eksik bırakılmış bir alan hissi yaratabilir.
Victor Hugo’nun entelektüel kimliği, romanın anlatısına açık biçimde yansımakta. Yazar, Paris şehrine ve Notre-Dame Katedrali’ne dair detaylı betimlemeler ve tarihsel açıklamalarla dönemin sosyal yapısını ve mimari dünyasını romanına taşır. Ancak bu bölümleme ve uzun tasvirler, kimi zaman romanın ritmini düşürmekte ve okuyucuyu ana hikâyeden uzaklaştırmaktadır. Özellikle Hugo’nun dönemin mimarisine olan hayranlığı, bazı bölümlerde eserin kurgusal yapısını gölgede bırakır.
Tüm bu unsurlar bir araya geldiğinde Notre Dame’ın Kamburu, beklentilerin biraz ötesinde bir roman olarak karşımıza çıkıyor. Yazarın derin tarihi birikimi ve toplumsal eleştirileri, hikâyenin önüne geçse de, romanın insani yönü ve karakterlerin trajik kaderi eserin unutulmaz olmasını sağlamakta. Victor Hugo, bu yapıtında yalnızca bir aşk hikâyesi değil, aynı zamanda bir toplumun aynasını sunar. Roman, insan doğasının zaaflarını ve toplumun dışlayıcı tavrını etkileyici biçimde gözler önüne sererken, şehrin ve tarihin anlatıcısı olarak Victor Hugo’nun kalem gücünü de ortaya koyar.