Birbirimize Her Şeyi Söyleyebilirdik / Judith Hermann
Judith Hermann , 1970 Berlin doğumlu filolog , felsefeci , gazeteci ve yazardır.
İlk eseri , “Yaz Evi , Daha Sonra” adlı öykü kitabıdır.
Romanları , öyküleri bulunan Hermann 2001’de Kleist Ödülü’nü ve 2014’te Erich Fried Ödülü’nü almıştır. Halen Berlin’de yaşamaktadır.
Birbirimize Her Şeyi Söyleyebilirdik adlı eseri anılarını barındıran bir otobiyografidir . Fakat otobiyografiyi aşmış bir eserdir . Yazarın aile hayatı ,içinde yetiştiği ortam ve ortamın kişiliği ve psikolojisine olan etkisi , eserilerini oluştururken beslendiği kaynaklar okura aktarılmıştır. Dolayısıyla Judith Hermann ile tanışılacaksa ilk eser olarak tercih edilebilir.
Almanca aslından Türkçeye çeviren İlknur Özdemir. Kendisinin birçok çeviri eserde imzası bulunmaktadır. Kendi kaleminden çıkma öykü eserleri de mevcuttur . Edebiyatın estetiğini çeviri eserlere yansıtışı esere akıcılık kazandırmıştır.
Eseri elime almamla bitirip bırakmam bir oldu. Mutlaka ve mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum. Yazarı , hayatını , eserlerinin kaynaklarını ve bir eser oluşturup okura sunmak için faydalanılan aşamaları özümseyebileceğimiz bir eser olmakla birlikte yazarın hayati tecrübeleriyle okura da yol gösterici işaretleri sunmaktadır.
Eserde Shakespeare’den şöyle bir alıntı yer almaktadır:
“we are such stuff as dreams are made on and our little life is rounded with a sleep.” yani diyor ki ;
“Rüyaların yapıldığı maddeden yapılmayız biz ; uykuyla sınırlıdır küçücük dünyalarımız…”
Uyanmalı .
“… çok yazık, dedim , birbirimize her şeyi söyleyebilirdik.”
Akıcılığı ve tecrübeleriyle beni adeta mest eden bu otobiyografik eseri meraklılarına ;
#OkudumBittiTavsiyeEdiyorum
Birbirimize Her Şeyi SöyleyebilirdikJudith Herman