Özgürlüğün bedeli
2025 9. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2025 21:43
Sustum Anne Açmayan Tomurcuğun Rımanı Demet Altınyeleklioğlu’nun , Şaire Şükufe Nihal’in hayatını anlatan biyografi romanıdır. Yazarın okuduğum ilk kitabı, dili gayet akıcı okuması kolay ancak romanda geçenler gerçek olunca etkisi kolay kolay geçmiyor. Şükufe Nihal 1896 Yeniköy‘de varlıklı bir ailede doğar bu arada Kurtuluş Savaşı’nı ve Cumhuriyet’in kuruluşunu şahit olan Nihal küçük yaşta şiir yazmaya başlar. Atatürk sevdalısı bir Cumhuriyet kızıdır kendisi ancak zamanın şartlarına göre küçük yaşta zorla evlendirilir. Bu evliliğinden bir oğlu olan Nihal iki yıl sonra bir gün oğlunu ve tahta bavulunu alıp kocasını terk eder. Darülfünun dan ilk mezun olan kadın ve Cumhuriyetinin ilk coğrafya öğretmeni olan Şükufe Nihal öğretmenlik mesleği icra etmeye başlar. Özgürlüğüne çok düşkün olan Nihal, kadın erkek eşitliğini daha o yıllarda savunmaya başlar ve bu inançları doğrultusunda da toplantı ve gösterilere katılır. Türk kadınlar Birliği’ni kurar, bu dönemde Atatürk’ün ilgisini çeker ve huzuruna davet edilir. Atatürk tarafından fikirleri alınan bir kadın kısaca. Kocasından ayrıldıktan sonra Nazım Hikmet’le bir yaz aşkı yaşar ancak dünyaya bakışları farklı olduğu için bu aşk çok kısa sürer. Daha sonra kendisine çok aşık olan Osman Fahri, Nihal tarafından reddedilince intihar etmesi onu çok üzer . Yıllar boyunca bu yüzden kendisini suçlu görür. Daha sonra hayatına Faruk Nafiz girerr. Birbirlerini çok seven bu çift doya doya saklanmadan aşklarını yaşar ancak çevreden gelen sesler yüzünden Faruk Nafiz evlenmek ister fakat özgürlüğünden vazgeçmeyen Nihal evlenmeyi reddedince Faruk Nafiz tarafından terk edilir. Terk edilen Nihal yıkılır. Sırf Faruk Nafiz’a inat Nafizin hiç sevmediği Ahmet Hamdi ile evlenir. Düğün günü o kadar çok gülerler ki (zorla) o gecenin sonunda aşağıdaki şiiri yazar . Güldümse inanma, bil ki bu gülüş Güldüğüm sabahın bir rüyasıdır Dudaklarımdaki acı bükülüş Veda akşamının sonsuz yasıdır. “Sus Şukufe. Sus kızım. Yalvarırım artık sus.”
Sustum AnneDemet Altınyeleklioğlu · Kırmızı Kedi Yayınevi · 2019171 okunma