En güzel ebeveyn olmalıyım diyenlerin dikkatine..!
2025 18. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2025 19:12
Hepimizin hemen hemen her gün duyduğu bir cümle ile başlamak istiyorum söze; "Bu nesil nereye gidiyor?" "Gençler bozuldu, bunlardan hayr gelmez." Hayır Efendim. Orada bir durun lütfen! Dünyaya doğarken Müslüman olarak, selim yaratılış ile tüm saflığıyla gelen o çocukların bozulmalarına siz yetişkinler de neden olmuyor musunuz? Ahlâk, yaratılmışlar içerisinde sadece insana verilmiş bir vasıf. Ve bozulmasının suçunu yalnızca gençliğe, umudumuz olan bu nesile atmadan önce gelin ne yapmamız gerekiyor, neden böyle oldu, nelere başvurmalı, kimlerden destek almalıyız bir düşünelim. Son zamanlarda uzman yardımı almak artık her ebeveyn için kaçınılmaz hâle geldi. Elbette bu faydalıdır. Bilinçli ebeveynler çoğaldıkça güzel nesiller artacaktır. Ama burada ilk örnek alınması gereken türlü aile danışmanları, pedagoglar, psikologlar, vs. değil. Öncelikle yol haritamızın başlangıcı Peygamberimiz Muhammed Mustafa (s.a.v.) olmalıdır. Sünnet pedagojisi her çocuğun ruhuna ve fıtratına uygun eğitim metodudur. Onun bir davranışının, bir cümlesinin içerisinde, bir çocuğun hayatı boyunca psikolojisini güzelleştirecek onu onaracak pek çok şey bulmak mümkündür. Evvela yetişkin dediğimiz grup kendinde olumlu etkileri olacak adım atmalı. Çocuk eğitimi ebeveynin kendi nefsini gördüğü yerdir. Bu noktada ebeveyn öncelikle kendi nefsini terbiye etmelidir. "Çocuklarınıza iyi davranın, onları ağlatmayın, sevginizi sık sık dile getirin." "Küçüklerine şefkat etmeyen bizden değildir." buyuran Peygamberin ümmetiyiz diyoruz. O hâlde ebeveyn olmayı nasip ediyorsa Allah insanlara ümmet bilinciyle ebeveyn olmak da görevlerimizin arasına eklensin. Hatta unutanlar ünlemle anlamı ara ara güçlendirsin. Güçlendirsin ki nesil bozuldu, kötüye gidiyor diye şikayet etmeden önce nerede yanlış yaptık, ümmet olarak ebeveyn olmayı beceremedik de ondan bunları yaşıyoruz diye kendini sorguya çekebilsin. Nuriye Çeleğen hocamızın bu güzel eserini, üslubunu, anlattığı konuların insanın içinde bıraktığı hoşnutluklara değinmeden önce kendi görüşlerimi belki de birçoğumuzun içinde tuttuğu düşüncelerini dile getirmiş oldum. Sürç-i lisan ettiysek affola... Eseri öyle güzel ki, (Anlatılanı güzel olunca tabi...) insanın Peygamberimizin zamanında çocuk olası geliyor. Ne olurdu Saadet Asrı'nda çocuk olsaydık. Oyunlar oynarken başımızda, omuzumuzda Peygamberimizin o mübarek elleri olsaydı... İnsan bununla şereflenen o çocukların hikâyelerini okuyunca içini buruk bir hüzün kaplıyor. Bizlere o kadar güzel örnekler bırakmış ki binlerce örneği olan okudukça, öğrendikçe insanın içini güzel duygularla kaplayan. Nuriye Çeleğen hocamız öyle güzel anlatmış ki bunları, insan kendini o an orada o olay anını yaşıyor gibi hissediyor adeta. Ve bize düşen de tüm bunları hayatımıza uyarlayabilmek. Unutmayalım ki güzel şeylere vesile olabilmek için önce kendimizden başlamalıyız. Bir fidan dikmeden bir bahçe oluşturulamayacağı gibi bir adım atmadan da sonucuna varamayız. Burada ebeveyn olmuş olarak bu incelemeyi okuyanlar varsa bugüne dek eksiklerinizi öncelikle doldurma yönteminiz Sünnet pedagojisi olsun. Hiçbir yol dönülmez değildir. Bozulanları da onarmak imkânsız değildir. Ebeveyn olmamış ( kendim de dahil) bu yolculukta hiçbir tecrübesi olmayan okurlarımızın da düşmeden, bilgiyle, 1-0 önde olarak başlayabileceği bu serüvende önderimiz, en büyük örneğimiz, rehberimiz Peygamberimiz olsun. Sünnetine uyarak, ümmeti olmanın şerefiyle hayırlı, Salih, güzel nesillerin yetişmesine katkı sağlayabilmeyi Yüce Rabbimiz hayırla nasip etsin. Amin... Peygamberimle çocuk yetiştirmek istiyorum diyenlerin muhakkak bu eseri okumasını isterim.
Peygamberimiz (asm) Çocuklara Nasıl Davranırdı?Nuriye Çeleğen · Timaş Yayınları · 2023290 okunma