Kursakta Kalan Dostluk
2025 12. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2025 16:26
Spoiler içerir Elveda Gülsarı Komünist bir seyis olan Tanabay'ın, taypalma yorga (Gülsarı) ile doğumundan ölümüne kadar geçen yaşamını konu alır. Kolhozda tezcanlı, dürüst ve adaletsizlik yapanın gözünün yaşına bakmaması ile bilinen Tanabay'a can yoldaşı Çora Gülsarı'yı hediye eder. Kırgız Türkü bu saf kuluncak ile derinden bağ kurar. Öyle güzel bir bağ ki bu, insan insanla kuramaz. Zira onlar bir dil kullanmadan anlaşıyorlardı. "Geleceği toz pembe görmekte pek acele ettiğini şimdi çok iyi anlıyordu.." Her nimetin bir kıskananı vardır demiş Peygamber efendimiz S.A.V. Gülsarı, kolhoz'un kibirli başkanı'nın dikkatini çekince acı bir veda ile yolları ayrılır. Taypalma yorga her fırsatta geldiği yere kaçtı. Yorulmadan, yaralarına aldırış etmeden Tanabay'a geldi, geldi ve geldi. "Bizim devrimiz geçti Gülsarı... İkimizde kocadık.. Artık kime ne yararımız olur? Bende güç kalmadı. Sonumuza varan yol, evimize varan yoldan daha kısa artık..." Ömrünün son demlerinde Tanabay ile kavuşurlar lakin çok uzun sürmez bu vuslat. Nitekim geçtiği her elde biraz daha ziyan olan Gülsarı, son nefesini ilk sahibinin elinde vermek, onda dinlenmek için gelmiştir.
Elveda GülsarıCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 199621,1bin okunma