Hepimiz mi? Nayır Nolmaz!
2025 72. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2025 16:30
Hepimiz Narsistiz! Evet evet, yanlış duymadınız, hepimiz! Kıyısından, köşesinden bazen de tam ortasından narsisizme evrilen kişiliklerimiz var. “Yahu bu da narsistik bir davranış değildir” ya da “bunu sadece narsistler yapmaz” dediğimiz bir sürü çekim noktası var. Kitabın dili son derece sade; psikoloji ile hiç ilgisi olmasa bile herkesin anlayabileceği, çıkarımlar yapabileceği basit ama derin bir eser. Yazar Şule Öncü sahadan gelme; bunun etkilerini de ortaya koyduğu tiplemelerle gösteriyor. Klinik psikolog olarak çalışıp, karakterler üzerine yaptığı profesyonelce gözlemleri usta bir yazar edasıyla analiz edip bize aktarması, bizim için büyük şans. Kitap, toplam 5 bölümden oluşmakta ve sonunda da; okuma önerileri ile son buluyor. 1. Bölümde; Narsisizm Nedir Ne Değildir başlığı altında; Narsisizm Hakkında Doğru Sanılan Yanlışlar "Narsistin egosu güçlüdür" "Narsist öz güvenlidir" "Narsist kendini sever" "Narsist başarılı olur" "Narsist soğukkanlı ve havalıdır (cool)" "Narsist karizmatiktir, başkalarını etkiler, etki altında kalmaz" "Narsist bağımsızdır, kendine yeter, kimseye ihtiyacı/müdanası yoktur" "Bütün narsistler dışa dönük, girişken, agresif ve övüngendir" Narsisizmi Anlamadan Ruh Sağlığını Anlamak Mümkün Değildir Narsisizmi Yanlış Anlamanın Zararları NORMAL/ SAGLIKLI NARSİSİZM İnsan ve Yeryüzü Gerçekliği PATOLOJİK NARSİSİZM Büyüklenmeci Sahte Benlik İşlevsiz ya da Yanlış İşlevli Ego Çocuksu (İnfantile) Narsisizm Narsisistik Kişilik Bozukluğu Narsisizmin Şiddeti Narsisizmin Yaygınlığı NARSİSİZM SPEKTRUMUNDA NEREDESİN? Her Şeyi Kendine Hak Görme Onay Bağımlılığı Örtük Narsisizm Alt başlıkları incelenmiş, bizim narsisizm ve narsistler hakkında doğru bildiğimizi zannettiğimiz davranışlar ve tanımlar işlenmiş. Biz narsistleri egosu güçlü, öz güvenli, kendini seven, başarılı, soğukkanlı ve havalı, karizmatik, bağımsız, dışa dönük, girişken kişilikler olarak düşünürken, bu tür özelliklerin aslında tam tersi özellikler sahip olduğunu öğreniyoruz. Narsisizmi anlamadan ruh sağlığını anlanın mümkün olamayacağını ve bu durumu yanlış anlamanın zararları işlenmiş ve narsisizmin çeşitleri ele alınmıştır. 2. Bölümde: BÜYÜKLENMECİ VE ÖRTÜK NARSİSTİ YAKINDAN TANIYALIM Başlığı altında, Narsisistik Kabuk Başarı Mağduriyet Sorun Kimde? Vampirler ve Zombiler Narsist Birey Kimleri Seçer? Yakınmanın Anatomisi Narsist Bireyle Diyalog Paranoid Yatkınlık Antagonist / Protagonist Oluş Narsist Bireye Sevgi, Şefkat, Yakınlık Göstermek Büyüklenmeci Fanteziye Ortak Olmak Karizma Tutarsızlık Değer ve İnançlar Toplumcu Narsisizm "Çift Kişilikli Gibi" Diye Tabir Edilen Oluş Başkasının Talihsizliğinden Zevk Almak (Schadenfreude) Uyaran Açlığı Çocuk Gibi Hissetmek Alacaklı Oluş ve Rekabet Peşin Kaybedenler Sahte Öz Güven Narsist Bireyi Belirleyen Baskın Duygular Pasif Agresyon Habis Kıskançlık (Haset) Utanç ve Suçluluk Kendine Aşık Olmak Yansıtmalı Özdeşim Dışlayıcı Yapı Yeraltından Notlar Konuları işlenmiştir. Bu alt başlıklarda Nassisizmin çeşitleri, davranış türleri ve genel bir karakter analizi verilmiştir. İyi bir gözlemcinin, birinin narsist olup olamayacağı veya hangi narsisizm davranışlarını sergilediğini tahlil edebileceği temel bir seviyeye geleceğine inanıyorum. 3. Bölümde, ADIM ADIM NARSİST OLMAK başlığı altında; Narsisizmin Nedenleri Üç Kez Doğmak Bağlanma Sorunu Çocuklukta Görülmek ve Onaylanmak Çocuk İstismarı Ömür Boyu Ergen Kalmak Gerçeklik Sınavı Yalnızlık Sınavı Arzu Sınavı Gençler Üzerindeki Baskı Sistemik Etkiler Alt başlıkları incelenmiştir. Bu bölümde narsisizme giden yol ince ince işlenmiş, nasıl narsist olunur ve nasıl narsist yetiştirilir konularına değinilmiştir. Özellikle bebeklikten çocukluğa geçiş dönemi ve ergenlikten yetişkinliğe geçiş dönemlerinin ne kadar önem arz ettiği tüm gerçekliğiyle gözler önüne serilmektedir. 4. Bölümde, NARSİST BİREYİN TERAPİSİ başlığı altında; KIRGIN, KÜSKÜN, KİNDAR OLUŞ Kırgınlık Küskünlük Kindarlık DEPRESYON VE NARSİSİZM Alt başlıklar incelenmiştir. Narsist birine yaklaşım ve narsist kişinin narsisizmin hangi aşmasında olduğu irdelenmiştir. 5. Bölümde PATOLOJİK NARSİSİZMLE BAŞ ETMEK başlığı altında NARSİST BİREYLE ROMANTİK İLİŞKİ Romantik İlişkiden Ne Bekleyeceğini Bilmek Romantik İlişkide Neyi Neden Yaşadığını Öğrenmek Narsist Bireyin Füzyon Kontratına Direnebilmek İdealizasyon - Devalüasyon - Gözden Çıkartma İlişkinin İlerleyen Aşamalarını Kestirebilmek Sadakatsizlik ve Terk Narsist Partnerden Ayrılmak İstemeyenler Narsisistik İlişkiden Sonra Doğru Pozisyon Almak SAGLIKLI ÇOCUK YETİŞTİRMEK İhmal İşgal Şiddet Çocuğa Yerinde, Yeterli ve Doğru Geri Bildirim Vermek Babanın Çocuk Bakımına Katılımı Çocuk-erkil Aile Sistemi BENLİGİ GÜÇLENDİRMEK VE KORUMAK Benlik Nasıl Güçlenir? Sevgi ve Onayı Yanlış Yerde Aramaktan Vazgeçmek Narsist Bireyi İyileştirmekten Vazgeçmek Narsist Bireyin Avukatı Olmamak Narsist Bireyle Özdeşim Kurmamak. Çocuksu Öz Güvenden Yetişkin Öz Güvenine Geçiş Yapmak Yakınlık Kurmak Narsist Yakını Geride Bırakmak Hayata Doğru Değerlerle Tutunmak Alt başlıkları altında narsist bir bireyle yaşamak ve başa çıkmak, nasist birey davranışları, romantik ilişkilerde yaşanabilecek sorunlar ve başa çıkma/önlem alma metotları mercek altına alınmıştır. Sağlıklı çocuk yetiştirmenin önemi vurgulanırken aslında çocukla beraber büyümenin, çocuk sahibi olduktan sonra çocukluğu bırakmanın önemi vurgulanmıştır. Narsisizmden korunmanın en etkili yönteminin de benliğini güçlendirmek olduğu vurgulanmış, bu doğrultuda benliğini yeterince güçlendirememiş bireylerin patolojik narsisizme veya örtük narsisizme doğru yol alacağı gösterilmektedir. Kitap bittikten sonra kesinlikle insanlara eskisi gibi bakamıyorum. Kişilik tahlillerini çok yüzeysel olarak yapsam da narsist olduğuna kanaat getirdiğim insanların tedavi olmasını isterim. Eğer bu istek reddedilirse kendisinden uzaklaşmak en iyi çözüm olarak önüme çıkıyor. Zira, özellikle romantik ilişkilerde başta taparcasına bağlı olan, sonrasında alacağını aldıktan sonra çöp gibi bir kenara bırakılmak nasisizmi sağlıklı olan biri için depresyona geçiş dönemine giriştir. Peki narsist kişi anne, baba ya da çocuksa? Çocuksa sorumluları belli, ebeveynler! Bilinçli ya da daha sonra bilinçlenen anne babalar yarattıkları bu patolojik vakayı da çözüme kavuşturma kaygısını yaşamalıdır. Ama kişinin anne ve babası için yapabileceği pek bir şey yok gibi. Ya onlar da bilinçlenip tedavi olayı seçer ya da bir başına bırakma seçeneği işlenmiş. Ben büyük bir keyifle okudum. Zaten okurken bir sürü de alıntı yaptım, merak edenler alıntılara duvarımdan ulaşabilir. Yazarımızın kalemine sağlık, son derece faydalı bir eser olmuş. Kesinlikle tavsiye ederim.
Hepimiz NarsistizŞule Öncü · Destek Yayınları · 2025792 okunma
1.764 Gösterim