···Okunma: 29 Nisan 2025 20:18 Atatürk'le aynı yıl aynı yerde ( Selânik-1881) doğan Salih Bozok, okul arkadaşlığı da dahil olmak üzere Mustafa Kemal'in çocukluğundan ölümüne kadar onun en yakın arkadaşı, sırdaşı ve daha da ötesi can dostu olmuştur. Atatürk'ün dedeleri Hacı İslam Ağa ile Hacı Salih Ağa Salih Bozok'un da dedeleridir.
Atatürk hastalandığında günlerce başucundan ayrılmayan da, Gazi son nefesini verirken elini tutan da Salih Bozok'tur.
Atatürk vefat ettiğinde " Başkomutan yaversiz gidemez!" diyerek silahla kalbine ateş edip intihar teşebbüsünde bulunan, son anda hastaneye yetiştirilerek, hayata döndürülen Salih Bozok, 1941 yılında vefat ettiğinde, gazeteler " Salih, Ata'sına kavuştu" manşetleri atmıştır.
Salih Bozok, Atatürk'le birlikte yaptığı sayahatlere dair notlarını, Atatürk'ün ona gönderdiği mektupları muhafaza etmiştir. Bu kitap, Salih Bozok un, ömrünün büyük bir kısmını beraber geçirdiği Atatürk'e dair anılarını, duygularını anlattığı ve birbirlerine yazdıkları mektupları da içeren tarihi bir belge niteliğindedir. Kitabın sonlarına gelirken Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını, sağlığını ve sahip olduğu olabileceği herşeyi, vatanı, milleti uğruna feda ettiğini anlamış oldum. Döneminde Gazi'nin başardığını yapacak Türk bulunmadığını gözler önüne seriyor kitap. Veda zamanlarını anlatırken, Salih Bozok kadar olamasam da, gözyaşlarımı elbette tutamadım.
Son olarak; Biricik ışığımız, Yüce insan, yeri asla dolmayacak büyük komutan eserin olan bu vatan ve fikirlerin daima yaşayacak. Ruhun şad olsun..
Okuyalım okutalım..
Esen Kalın..