~Hasatta Gündoğumu~
Suzanne Collins, bir kez daha Açlık Oyunları evrenine dönerek bizi eski yaraların, karanlık geçmişlerin derinliklerine götürüyor. "Hasatta Gün Doğumu", Haymitch Abernathy’nin hikâyesine odaklanıyor ve 50. Açlık Oyunları'nın travmatik detaylarını açığa çıkarıyor.
Kitap, Haymitch'in gençliğini, henüz alkol bağımlısı bir alaycı figür olmadan önceki saf ve hayatta kalmaya çalışan hâlini anlatıyor. Daha oyunlara seçildiği andan itibaren okura yüklenen gerilim ve acı duygusu hiç dağılmıyor.
Haymitch'in stratejik zekâsı, mizahi savunma mekanizmalarının nasıl oluştuğunu adım adım görmek, içini acıtıyor. Özellikle Oyunlar sırasında kurduğu ilişkiler, yaptığı fedakârlıklar ve sonunda yaşadığı büyük kayıplar, kitabın duygusal ağırlığını taşıyor.
Collins’in bu evreni ne kadar iyi bildiği, karakterin psikolojisini nasıl işlediği her satırda kendini hissettiriyor.
Bu kitap Haymitch’in neden böyle kırık, alaycı ve kayıtsız biri olduğunun tüm cevaplarını veriyor.
Onu sadece Katniss ve Peeta'nın içki içen mentoru olarak tanıyanlar için, bu hikâye âdeta bir yumruk gibi geliyor.
Haymitch'in hem zekâsı hem de kalbiyle savaştığı sahnelerde, insan gerçekten gözyaşlarını tutamıyor.
Bazı zaferlerin aslında bir "yenilgi" olduğunu en iyi bu kitap gösteriyor: Kazanıyorsun ama her şeyini kaybederek...
Suzanne Collins yine çok dengeli yazmış. Ne duygusallıkta aşırıya kaçıyor, ne de acımasızlıkta.
Distopik dünya tasvirleri çok etkileyici.
Kapitol’ün vahşeti, halkın umutsuzluğu ve isyanın tohumlarının sessizce serpildiği atmosfer çok güçlü şekilde hissettiriliyor.
Özellikle Haymitch’in ufak isyan anları, sistemi zekâsıyla alt etme çabaları kitabın en vurucu yerlerinden biri.
Kitap açık açık kalbini kırıyor.
Bazı sahneler var ki (özellikle final kısımlarında Haymitch’in sevdiklerine olanlar...), insanı darmadağın ediyor.
Daha da acısı, onun ileride Katniss ve Peeta gibi başka çocuklara mentor olmak zorunda kalacağını bilmek...
Yani, bu hikâye sadece geçmişi değil, geleceğin de ağırlığını taşıyor.
Sonuç Olarak
"Hasatta Gün Doğumu" mükemmel bir kitap.Hem evreni derinleştiriyor, hem karakterlere bakış açımızı kökten değiştiriyor.
Suzanne Collins'in en etkileyici işlerinden biri olmuş.
5/5 yıldızı sonuna kadar hak ediyor.
Beni en çok etkileyen bazı sahnelere de değinmek isterim.
+Oyunlara seçilmesi
+Louella
+Arenaya ilk adım
+ittifak ve sincap (sincaplardan hoşlanmıyorum artık)
+ve elbette final sahnesi... :((