AYYAR HAMZA/KOKONA YATIYOR
2025 24. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2025 00:00
Direktör Ali Bey (1844–1899), Tanzimat Dönemi'nin önemli mizah ve tiyatro yazarlarındandır. Yazar için yaşadığı dönem de “Osmanlıların Molière’i" deniliyormuş. Yazar, Molière’nin eselerininin çevirilerini yapıp edebiyatımıza kazandırmıştır. Kitabı okumaya başladığımda önsöz kısmını okumadan kitaba başladım ve onun içinde Ayyar Hamza oyununu okurken bu oyun bana bir yerden tanıdık geliyor dedim, meğerse Ayyar Hamza daha önceden okuduğum Molière'nin Scapın'in Dolapları kitabından uyarlamaymış. (Daha önce başka bir kitabın özsözünü okuduğumda önsözde kitapla alakalı çok büyük bir spoiler öğrendiğim için, artık kitapların önsözünü kitap bittikten sonra okuyorum) Bu kitaptaki iki tiyatro eserinden biri olan Ayyar Hamza oyunu, Molière'nin Scapın'in Dolapları kitabının uyarlamasıdır. Ayyar Hamza'da, Hamza isimli bir uşağın çevirdiği dolaplar anlatılmaktadır. Direktör Ali Bey’in Ayyar Hamza eseri hem eğlendirici hem düşündürücüdür. Toplumun aksayan yönlerini, toplumdaki insanların gerçek yüzlerini mizahi bir dille eleştirir. İkinci oyun Kokona Yatıyor'da, kocasından gizli baloya giden ev sahibesinin evde olmayışını ev sahibi olan ve karısını aldatan çapkın, Çelebi Kostaki'ye fark ettirmemeye çalışan uşak Eleniko ve Eleniko'nun nişanlısı diğer köşkün uşağı Yanko'nun başından geçenler anlatılır. İki oyunu da çok sevdim, okurken bol bol güleceğiniz bir kitap, tiyatro okumayı seven herkese tavsiye ederim.
Ayyar Hamza – Kokona YatıyorÂli Bey · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2021669 okunma