Mekanik Yarışmacılarım
2025 5. kitabı
Okunma: 09 Mart 2025 14:17
Kitap, Bel'in kararsız bir şekilde robot kulübüne katılmasıyla başlıyor. Kitabın dili bir gençlik romanına göre beklenen şekildeydi. Akıcı, gençlerin arasındaki o saçma ama komik konuşmalar, bazı ergence davranışlar, klasik ilişki dinamikleri gibi pek çok tipik özelliği barındırıyordu. Ancak bu kitabı, beklenenden biraz daha beğenme sebebim robotları, robot yarışmalarını ve mühendisliği oldukça çok sevmemdi. Klasik bir gençlik romanıydı deyip geçemem sırf bu yüzden. Ancak tipik bir gençlik romanı deyip sıkıldığım veya beğenmediğim yerleri söylemeden geçmeyeceğim. Ana karakterlerin ilişkileri başlamadan sürekli, "o sadece bir arkadaş" kafasında gezmesini ilk başta evet, dozunda gibi gelmişti ancak bu, sürekli sürekli olunca canımı sıkmaya başlamıştı. Ayrıca ilişkileri okuyucuya, en azından bana geçmedi. Yazılmak için yazılmış karakterler gibiydi. Bir müddet sonra ilişkileri başladığında ise kitap akıcılığını kaybetti. Belki ben ilişkilerini sevmediğimden dolayıdır ama gerçekten kitabın yarısından sonrası çok sıkıcıydı. Robot kulübü için seçmeler yapılırken Teo'nun Bel'e olan ilgisi yüzünden ve ana karakter olduğu için geriye kalan kişilerin haklarının yenmesi nefretlik bir andı. Her ne olursa olsun Bel, ne kadar iyi olursa olsun, Teo'nun ve diğerlerinin geriye kalan kişilere de bir şans vermesi gerekiyordu. Yanlış hatırlamıyorsam Neelam, bu konuda karşı çıkan birisiydi ancak onu dinlemediler bile. Kitabın sonuna kadar Neelam'ı biraz bile anlamaya çalışmadılar. Dinlemediler. Evet, başlarda Bel, onu dinlemek istiyordu ancak nasıl bir hata yaptığını bile anladığını düşünmüyorum. Neelam'ın Bel'e karşı önyargılı olması çok olağan bir durumdu. Ancak her şeye rağmen Neelam'ın dik durmasını seviyorum. İçine kapanık gibi gözüküp içine dünyaları sığdıran bir karakter olduğunu düşünüyorum. Yarışmaların o ön planda olduğu zamanlar benim için en iyi anlardı. O takım ruhu, stres, emek, gözyaşı, fedakârlık, heyacan, endişe ve mutluluk hepsini ve daha nicesini o anlarda hissettim. Robotlar hakkında çalışırken hissettim. Bence bu kitap sadece bunlardan oluşup daha sağlıklı ve doğal şekilde karakterlerin ilişki dinamiği kurulsaydı emin olun her şey çok daha iyi olurdu. Dediğim şeyleri dikkate almanızı isteyerek kitabı robotlara, mühendisliği ilgisi olanlara, gençlik romanları okumaya sevenlere öneririm. SPOİLER İÇERİR!!! Teo ve Bel'in ayrılması bir noktada o kadar doğaldı ki. Teo'nun yardım amaçlı yaptığı çoğu şey bir noktada Bel'i kötü hissettiriyordu. Bel'e birazcık bile yardımcı olmadan sorduğu yoktu. Bana göre en iyi yardım şekli, o kişinin yanında olduğunu hissettirmektir. Ayrılmaları hem kendileri için hem de ilişkileri için yardımcı oldu.
2025 Okuma Raporları
Mekanik RomantizmAlexene Farol Follmuth · Artemis Yayınları · 2022254 okunma