Batıya Otostop
İslam dininde köklü bir saygı anlayışı vardır; bu anlayış yalnızca Müslümanlara değil, inancı ya da kökeni ne olursa olsun tüm insanlara yöneliktir. Farklılıkları düşmanlık sebebi değil, tanışma ve anlama vesilesi olarak gören bu bakış açısı, inancı daha sağlam bir zemine oturtur. Ancak bu kitap, İslam’la tanışan pek çok kişinin söylediklerinden yalnızca bir noktayı öne çıkarıyor: Batı. Röportajların çoğu aynı yerde son buluyor — Batı'nın ahlaksızlıkları. Kitabı okurken düşündüm: Gerçekten onlara saygı gösteriliyor mu?
Kitap, Batı kültürüne karşı gereksiz ve fazlasıyla genelleyici bir önyargı oluşturuyor. Özellikle Batı'daki insanların eğlence anlayışının uyuşturucu kullanımı ve disko gibi alanlarla sınırlıymış gibi gösterilmesi, orada yaşayan bireyleri zan altında bırakıyor. Eğlence ve yaşam tarzı gibi kavramlar kişiden kişiye değişebileceği gibi, bir toplumun tamamı bu tür genellemelerle yargılanamaz. Kitapta ayrıca, Batı’ya özenmenin kötü ve saf olmayan bir şey olduğu da açıkça dile getiriliyor. Bu düşünce, özellikle gençler üzerinde, dış dünyaya karşı kapalı, ötekileştirici bir bakış açısının yerleşmesine neden olabilir. Üstelik tahmini olarak her üç röportajdan birinde Türkiye’nin bir İslam devleti olduğuna dair yapılan göndermeler yalnızca can sıkıcı değil, aynı zamanda Türkiye’nin anayasal bir gerçekliği olan laik yapısının göz ardı edilmesine yol açıyor. Bu tür ifadeler, dini değerleri savunurken, hem farklı kültürleri hem de Türkiye’nin mevcut sistemini haksız yere sorgulayan bir söylem oluşturuyor. Hatta bazı bölümlerde, Batı toplumlarının İslam dinine inanmadıkları için asla gerçek huzur ve mutluluğu bulamayacakları öne sürülüyor. Bu yaklaşım, ne yazık ki oldukça acımasız ve saygıdan uzak bir tavır sergiliyor. Farklı inançlara sahip bireylerin içsel huzur ya da yaşam anlamı bulamayacaklarını iddia etmek, hem insan hakları hem de İslam’ın evrensel hoşgörü anlayışıyla çelişiyor. Ayrıca, Batı’nın yalnızca maddi anlamda geliştiğini iddia eden ve Batı’ya özenmenin ruhu kaybetmek anlamına geldiğini öne süren ifadeler de oldukça gereksizdi. Batı, birçok alanda –özellikle teknoloji, bilim ve eğitim gibi konularda– gelişmiş bir konumda ve bu alanlarda Batı’yı örnek almak, modernleşme ya da değer kaybı değil, aksine ilerleme arzusunun bir göstergesidir.
Tabii ki, tüm bu eleştirileri yaparken, elimizdeki metnin bir röportaj kitabı olduğunu unutmamak gerekir. Röportajlar, kişisel görüşleri ve bireysel deneyimleri yansıtır; bu nedenle her ifade, yalnızca konuşanın bakış açısını temsil eder. Ancak yine de kitabın genelinde aynı yargıların tekrar edilmesi, okuyucuda belli bir düşünce biçiminin empoze edildiği izlenimini yaratabiliyor. Farklı inançlara, kültürlere ve yaşam tarzlarına karşı daha kapsayıcı ve saygılı bir dil tercih edilseydi, kitap hem İslam’ı daha evrensel bir dille anlatabilir hem de kültürler arası diyalog için daha sağlıklı bir köprü kurabilirdi.
Röportaj veren kişilerin bazı ifadeleri ise kafamı kurcaladı. Özellikle İslam dışındaki dinlerin sorulara cevap veremediği yönündeki yorumlar, oldukça tartışmalıydı. Gerçekte her dinin cevaplayamadığı ya da zamanla değişen sorularla yüzleştiği noktalar vardır; bu yalnızca İslam dışı inançlara özgü bir durum değil. Ayrıca kitapta bazı kişilerin, din adamlarından gelen yetersiz ve çelişkili cevaplar nedeniyle soğuduğu, ama sonra İslam’da aradığı tatmini bulduğu şeklinde bir anlatı öne çıkarılıyor. Fakat bu, diğer inançları yeterince tanımadan, yalnızca olumsuz deneyimlerle değerlendirmek anlamına gelebilir. Oysa gerçekten araştırmaya dayalı olduğunu kanıtlayan, düşünmeye teşvik eden sorular sorulsaydı, bu süreç hem daha inandırıcı hem de çok daha değerli yansıtılabilirdi. Kitapta röportaj yapılan her bireyin İslam’ı araştırarak ve isteyerek seçtiği çok bariz; bu, elbette onlar adına harikulade bir şey. Ancak bu değerli süreç, çok daha derinlikli ve saygılı bir şekilde aktarılabilirdi.
Kitapta dikkatimi çeken bir başka bölüm ise Wendie Zantman’ın kapanma kararına ilişkin. Kapanmasının sebebini, kapalı bir kadının taciz edilmediğini gösteren bir videoya bağlaması, oldukça yüzeysel bir yaklaşım gibi görünüyor. Allah’ın emri üzerine kapanmayı reddedip yalnızca bir video ile kapanmanın sağlıklı bir neden olmadığına inanıyorum. Kapanmak, bir kadının yalnızca dışsal bir zorunluluk değil, kendi inancı ve içsel kararı olmalıdır. Ayrıca, kadınların kapanmasının asıl amacı, erkeğin gözünü harama karşı çekmektir. Yani, sadece bir kadın değil, erkeklerin de gözlerini kontrol etmeleri gerektiği unutulmamalıdır. Bu açık bir kadınsa bile.
Elbette kitabın hiç mi iyi yanı yok? Elbette var. Röportaj yapılan kişilerin içtenliği, samimi bir şekilde yaşadıkları dönüşümleri anlatmaları ve inançlarını bulma süreçlerinde karşılaştıkları zorluklara rağmen yılmamaları oldukça etkileyici.
Kitap, İslam dinine duyulan önyargıyı oldukça güzel bir şekilde anlatıyor. Özellikle bazı bölümlerde, ailesine ve toplumuna rağmen inanmaya devam eden, hatta bu süreçte sorgulayan insanlar yer alıyor. Onların cesaretini görmek gerçekten etkileyiciydi; çünkü bu, çok zor bir adım atmak ve toplumun normlarına karşı gelmek anlamına geliyor. Bu insanların inanç arayışını ve kararlılıklarını okurken, gerçekten hayranlık duydum. İslam’ın yalnızca Araplara ait olmayan bir din olduğu ve her Müslümanın terörist olmadığına dair yapılan vurgular beni oldukça mutlu etti. Bu tür açıklamalar, Batı’daki yanlış algıların kırılmasında önemli bir adım. Ancak, kitabın İslam’ın daha güzel ve hoşgörülü yönlerine odaklanması, belki de daha fazla kişiyi etkileyebilir ve İslam’ı daha doğru bir şekilde tanımalarını sağlayabilirdi.
Sonuç olarak, kitap İslam’a dair önyargıları cesur bir şekilde ele alırken, bazı bölümlerde dinin insanlara olan etkisini ve sorgulama süreçlerini güçlü bir şekilde yansıtıyor. Ancak Batı kültürüne karşı duyulan önyargı ve yanlış algıların çok fazla ön plana çıkması, kitabın daha kapsayıcı olmasını engellemiş. İslam’ın hoşgörülü ve evrensel yönlerinin daha belirgin bir şekilde vurgulanması, kitabın etkisini artırabilirdi.