CARMILLA / SHERIDAN LA FANU
Uzun süredir kitaplığımda duran eseri nihayet okudum. Carmilla, İrlandalı yazar Sheridan Le Fanu’nun 1872'de yayımladığı Gotik tarzda bir novella.
Carmilla, vampir edebiyatının ilk dönem örneklerinden biri. Bram Stoker’ın Drakulasından (1897) 25 yıl önce yazılan eser, ilk defa The Dark Blue dergisinde (1871–1872) tefrika edilir. İrlandalı bir yazar olan Bram Stoker'ın Dracula eserine esin kaynağı olan hikaye, antolojilerde yer almış ve birçok defa sinema ve diğer türlere uyarlanmış. Roy Ward Baker'ın yönettiği Vampir Aşıklar (1970) esere görece sadık kalmış bir uyarlama. Yakın tarihli uyarlamalar arasında ise Maurico Chernovetzky ve Mark Devendorf'un yönettiği Styria ve 2014 - 2016 arası üç sezon yayınlanan televizyon dizisi Carmilla var. (tabii bunlarda bulunup izlenilecek)
Fanu, başka bir eseri Horoz Ve Çapa (The Cock And Anchor) ile de diğer bir İrlandalı yazar olan James Joyce'u etkilemiş, bu etkiyle Joyce, Finnegans Wake (Finnegan Uyanması ya da Finneganın Vahı- bu eserde kitaplıkta okunmayı bekleyenler arasında) adlı eserini yazmış.
Üçüncü bölümde; "Yatağın ayakucu tarafındaki duvarda Kleopatra'nın, sinesine dek uzanan yılanlarla betimlendiği kasvetli bir goblen vardı." diyor. Dip notta ise bununla ilgili; Kleopatra'nın bir meyve sepetine konulmuş yılanın ısırığı sebebiyle öldüğü yolundaki efsaneye gönderme yapıldığı yazıyor. Bu da bana Kız Kulesi efsanesini hatırlattı. Tüm efsaneler birbirine mi benziyor?
Doğaüstü olayları inceleyen Dr Hesselius'un dosyalarından biri olan bu hikayede olaylar, Avusturya’nın Güney Doğusunda küçük bir yerleşim Sytria’da geçiyor. Laura, yaşadıklarını anlatıyor, böylece dehşetli öyküyü ilk ağızdan dinlemiş oluyoruz. Schloss adlı kalelerinde Laura, babası, mürebbiyeleri ve birkaç çalışanlarıyla yaşamakta. Dönemi yansıtan diğer romanlar gibi, taşrada yakın aile bireylerinin yaşadığı, iner - kalkar köprüsüyle kale gibi bir şato, etrafları ormanla çevrili, emekçi köylüler, her şeyin danışıldığı sözü kanun gibi olan din adamları, mesafeli komşuluklar, tek eğlencenin çay ve balo düzenlemek olduğu, ev sahibi için sosyalleşmenin uzun süreli misafir ağırlamak olduğu zamanlar. Ama bu öykünün diğerlerinden farkı onlar gibi aşk ve kahramanlık hikayesi değil, gizemli bir vampir öyküsü olması. Bu tarz diğer eserlerde başkarakter olan ünlü vampirler erkek ama burada vampir olan Carmilla ( Kontes Mircalla) adlı bir kadın.
Gizemleriyle merak uyandıran, akıcı diliyle rahat okunan kısa bir kitap. Ama biraz fazla kısa, sanki sonu aceleye gelmiş gibi, boşlukta kalan, sonuca bağlanmayan yerler var. Gene de özellikle bu tarzı sevenlerin, Vampir (John Polidori), Vampir Varney (James Malcolm Rymer) ve Carmilla'dan Drakula'ya ( Bram Stoker) ondan da günümüze gotik tarzın evrelerini görebilmek için okuması gereken bir kitap.