·152 syf.····Okunma: 10 Mayıs 2025 08:05 İstek, arzu ve motivasyonlarımızın yegane enerji kaynağıdır dopamin.. Yaşadığımız onlarca acının perde arkasında ki asıl sorumlu yanlış kullanılmış dopamindir.
Dopamini diğerlerinden ayıran nedir?
İlki dopaminin ödül merkezimiz üzerinde etki gösteren temel molekül olması.
İkincisi dopamin bir nörotransmitter olmasına rağmen aynı zamanda nöromodülatör olarak da çalışabilir. ( iki nöronun birbirleriyle iletişim kurdukları mektuplara nörotransmitter denir. Bir bilgiyi aynı anda birden çok kişiyle paylaşmaya da nöromodülatör denir.)
Beynimizdeki ödül, haz ve motivasyon merkezlerini yeniden iyileştirebilmek için dopamini demlemeyi öğrenmemiz gerekir.
İlk kural benzer ödül kaynaklarını peşpeşe kullanmamaktır. (baklava ardından çikolata)
İkinci kural koşullar ne olursa olsun farklı dopamin kaynaklarını biraraya getirip kombin etmemektir. (mısır ve film keyfi gibi)
Üçüncü kural sınırsız dopamin yoktur ve herşey zıttıyla anlamlıdır. Haz için acı olmalı, tokluk için açlık lazım. Ne zaman güzel bir başarı yada ödüle ulaşırsak, ardından bir durgunluk dönemine girmek zorundayız. Bundan kaçış yok. En güzel dopamin yeterince özlenmiş dopamindir. Beklemek şart. Eğer Özlem oluşması için fırsatlar yaratmazsak sürekli tüketen ama asla doymayan garip bir paradoks içine düşmemiz kaçınılmaz. Şuanda olduğu gibi..
Hayatımıza sokmamız gereken ilk kural, zararlı olan dopamin kaynaklarından ya tamamen uzaklaşmak yada onlara kullanım sınırı koymak olmalıdır. (telefon ve sosyal medya kullanımı da zararlı kısma girer.) ***Kuralı uygulamak kuralın kendisinden daha önemlidir. Eğer freni sistemin kendisi koyarsa kötü hissedersinşz. Frene siz basarsanız duracağınızı bildiğinizden kötü etkilenmezsiniz. Söz konusu dopamin olduğunda kontrolün sizde olması inanılmaz değerlidir. Dopamin denen mükemmel molekül doğru kullanmayı beceremediğimizde bizi gerçekten çok derin karanlıklara götürebilme potansiyeline sahiptir. Kritik nokta kontrolü kaybetmemektir.
Mutlu çocukluk geçirenler, sevdiklerine zaman ayıranlar, kaliteli yaşam tarzı olanlar, geçmişi bir kenara bırakanlar ve minnet duyanlar daha mutludurlar. Minnet duygusu ile tatmin olma da zirve yapar. En sıkıntılı duygulardan biri pişmanlıktır. Seçimlerde zorlanırız ve aklımız hep diğer seçenekte kalır. "acaba" hali pişmanlık ilüzyonundan kaynaklanır dopamin yanılgısıdır. "keşke" ile başlayan cümleler canınızı acıtır ve bazıları iz bırakır. İnsanlar hata yapar ve bedelini öder. Hayat akışında olağan bir öğrenme biçimidir.
Haz bağımlılığındam, kronik tatminsizlikten, uydurma ihtiyaçların peşinde sürekli koşup tükenmekten ve birşeyleri eksik - yanlış yapıyormuş hissinden kurtulmak için doğru zamanın gelmesini beklemeyin. Kalkın bir dopamin demleyin ve mutluluğun tadını çıkarın :)