DUMAN VE AYNALAR ~ ELMAR AKİF
Manipüle edilen bir aşık
İki farklı anlatıcı
Narsizm, yalanlar, ikili ilişkiler
345 sayfa
Merhaba dostlar… Gerek konusuyla gerek anlatımdaki farklılıkla bugüne kadar okuduğum, mükemmel ama en farklı kitapla geldim. Elmar Akif
Kitabın isminden başlamak istiyorum yorumuma. Duman ve aynalar ifadesi, algıyı manipüle eden ve sahte gerçeklikler yaratan illüzyonları veya aldatmacaları tanımlamak için kullanılır. Yani gerçeği gizlemek için tasarlanmış bir davranış şeklidir.Kitabın ismi ile içeriği muazzam bir uyum içinde çünkü tamamen bunu işlemiş yazar.
Kitabımızın ana karakteri Andre kötü bir ilişkiden sonra, hiç ummadığı anda karşısına çıkan Orchid ile yeni bir dünya adım atar. Zira hayal ettiği tüm şeyler Orchid’de vardır ve yıllardır eksik olan parçasını bulmuş gibi hisseder. Onunla ilgili hayaller kurar, ilişkisi ilerletmeye çalışır. Herkesin Orchid’de gördüğü tuhaflıkları çok geç de olsa görür. Fakat gördükleri onu “duman ve aynalar” illüzyonundan çıkarmayı yetecek midir?
Bir narsiste aşık olan Andre’nin nasıl manipüle edildiğini, Orchid’in hedefine ulaşmak için duygularıyla nasıl oynadığını anlatan harika bir kitaptı. Anlatıcı bize Andre ve Orchid’in hikayesini anlatırken ara verip farklı girişler yapıyor. Şeytan adı verilen bölümlerde Orchid’in içindeki kötücül sesini hayali çocuğun adıyla konuşturuyor. Biraz da olaya kara mizah ve absürtlük katan bu bölümler perdenin arka tarafını görmemizi sağlıyor. Sonra tekrar farklı bölümle bir narsistin davranışlarına bir uzman gözüyle değerlendiriyor. Yani iki anlatıcı var; biri hikayeyi ve psikolojik uzmanlığın anlatıldığı bölüm anlatıcısı, diğeri ise Orchid’in içinden gelen şeytanın sesinin anlatıcısı. Bu kadar farklı bir içeriğe sahip bir roman okumamıştım. Çünkü okurken hem kurguya giriyorsunuz, hem arada ki bölümlerle kurguyu eşeleyip karakterleri tahlil etme fırsatınız oluyor. Olayların iç yüzünü öğreniyorsunuz. Bu çeşitliliğe bayıldım. Asla kurguda kopmama sebep olmadı, aksine devamında neler olacağını daha çok merak ettim.
Ayrıca bir narsist davranışlarındaki aşamaları da bize aktarmış yazar: aşk bombardımanı(aşırı ilgi), yansıtma(aynı şeyi hissettiğini söyleme), duygusal borç(duygu sömürüsü), yedekleme(ikinci kişi), üçgenleme(kıskandırma), izolasyon(telkin gücü), sembolik müdahale(aidiyetliği pekiştirme), sahiplenici bakım, gizli ittifak, atılma(sahte ayrılık), Gaslinghting (yalanlama), karalama kampanyası, nostalji(geçmişi hatırlatma), uçan maymun(yandaş şahitliği), siyah gözler(içindeki karanlığın ortaya çıkması) , Hovering (geri çekme)… Bunlardan birini ya da bir kadına maruz kaldıysanız dikkat edin, bir narsistle karşı karşıyasınız.”
Yazarın anlatımı ve bilgi birikimi çok iyiy. Psikolojik yönü ağır basıyor. Gerilim ögeleri de mevcut. İlgiyle okudum her bir satırı. Notlar aldım. Size de şiddetle öneririm. Mutlaka okuyun
Okuma listemde 1551.kitap…
Duman ve AynalarElmar Akif · İkinci Adam Yayınları · 202584 okunma