2025 17. kitabı
Okunma: 10 Mayıs 2025 14:59
Kitabın ilk bölümü Kadınlar Üzerinede; kadınların erkeklerden daha aşağı, hayvani tarafı daha ağır basan dolayısıyla ahlakı da düşük, zekası aklı kıt varlıklar olduğundan bahsediyor. Tabi kadın bu kadar aşağı olduğu için erkek tarafından ona nasıl davranılacağı ve sınırları belirtilmesi gerekiyor. O dönem için batıda yeni sayılan kadınlar hakkında konuşmaya başlanma konusu ve tek eşlilik mevzuusunun gülünç ve saçma olduğunu ispatlamaya çalışıyor kendince İkinci bölüm Cinsel Aşkın Metafiziğinde ise kendince bir aşk tanımı ile yine bir kadın aşağılaması yapılmakta. Ona göre aşk tamamen hayvansal bir içgüdü karşı cinsi seçerken güzel ve seksi olmasına bakarken erkek kendi çıkarı için baktığı zannında olmasına rağmen gerçekte insan türünün en güzel şekilde devamı için seçim yapmakta, bu seçim dürtüsüyse kişinin içine doğa tarafından konulmuştur. Erkek en güzeline odaklanmalı ki bu normal ve olması gereken ama kadının güzelliğe bakmasına gerek yok hatta zekasına bile bakmaz eğer zekasından etkilendim diyorsa yalan söylüyor oluyor, kadının baktığı şey sadece erkeğin çocuk yapabilme ve bakabilme gücü olmalı. Erkek bir kadını arzular ve evlenir fakat sonucunda kadın kısır çıkarsa büyük bir hüsrana uğrar mutsuz olur, evlenir ve çocuk olursa da mutsuzluk başlar ve başka kadınlarla birleşme isteği gelecektir çünkü daha çok üreme isteği erkek için çok doğal bu yüzden aldatma olmuyor lakin kadın için böyle bir ley geçerli değil kadın sadık kalıp evinde çocuğu büyütmeli, erkek aşık olur da kavuşamazsa da mutsuz olur aklını yitirebilir yahut intihara kadar gidebilir hem de ne uğruna, cinsellikte sanki başkasında olmayacak bir tatmin bekleyip sonrasında ise hiç de farkı olmadığını görünce hayal kırıklığına uğrayacak yani sonu zaten sıkılma olacak bir şey için. Sürekli yeni neslin daha güzel ve sağlıklı olmasına vurgu yaparken dozunu kaçırıp yer yer çirkin ve fiziki kusurlu olanların çocuk yapmaması gerektiği gibi bir durum çıkıyor maalesef yani bir çeşit doğal seçilim hatta belki öjeni bile çıkabiliyor söylediklerinden. Ayrıca kitap çok fazla tekrar içeriyordu bu da benim için menfi bi durum. Yazar tipik bir batılı gözüyle aşkı, evliliği, kadını tanımlıyor bir batılı gözüyle şaşırılacak bir şey yok lakin bir müslüman olarak bakıldığında hele ki buralı bir müslüman gözüyle söyledikleri tamamen kendi zırvasından ibaret kabul edilebilir şeyler değiller. Aşkın bizim kültürde olan yeri nerede.
Aşk
Aşkın MetafiziğiArthur Schopenhauer · Erasmus Yayınları · 201916,8bin okunma