2025 10. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2025 10:24
Teoman Duralı Hoca’nın bu eserinde medeniyet ve kültür kavramlarını irdelediğini; günümüz cari medeniyetini ve bu medeniyetin kökenlerini ve gelişimini incelecelediğini, medeniyetleri tarihsel olarak tasnif ederek cari medeniyeti “İngiliz-Yahudi Medeniyeti “ diye adlandırdığını görüyoruz. Hocaya göre Hristiyanlık ve İslamın oluşurduğu medeniyet vahiy medeniyeti’dir. Onun sonrasında Avrupa’da din dışı bir medeniyet oluşmuştur. Sonrasında ise günümüzün cari medeniyeti olan İngiliz Yahudi medeniyeti “hürriyetçilik ve sermayecilik” ideolojisini merkezine alarak bir medeniyet oluşturmuştur. Ancak bu medeniyetin yeryüzüne huzur getirmediği; dayandığı temel argümanlar ve ideolojiler gereği adaletsizlik ve huzursuzluk getirdiği tezini haklı olarak savunur. Bu cari medeniyetin yıkılacağını öngören Hoca i, Çin ve Hind Medeniyetinin benzer kaynaklardan beslendiği için bu medeniyete alternatif oluşturamayacağını, tek alternatifin “vahye” dayandığı için “İslam” olabileceğini, ancak İslamım bir medeniyet kurabileceğini savunur. Ancak Hoca, yeni bir İslam medeniyetinden ziyade , diyalajtik bir terkipten bahsederek tek makul çarenin “diyalektik ilişkide bulunarak tebliğin öngörüp gösterdiği doğrultuda edep ile ahlak çerçevesini İngiliz-Yahudi medeniyetine kabul ettirirken, ikincinin birinciyi, bilim, fen ile iktisat sahalarında yeniden yapılandırması” olduğunu iddia eder.
Çağdaş İngiliz-Yahudi Küresel MedeniyetiŞ. Teoman Duralı · Dergah Yayınları · 2000169 okunma