Hayalin Derinlikleri
2025 9. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2025 11:13
Âmâk-ı Hayal. Hayalin Derinlikleri. Öncelikle kitabı Akçağ Yayınlarından okudum. Orijinal metin latinize edilmiş. Dipnot olarak değil sonuna bir sözlük olarak kelimeler verilmiş. Dili bu yüzden ağır. Eski kelimeleri seviyorsanız, 1910 yılının Türkçesi ile okumak isterseniz bu yayınevinden öneririm. Filibeli Ahmed Hilmi'nin en meşhur kitabı bu. Filibeli, tarihçi Mısıroğlunun anlatımı ile Darülfünunda felsefe hocası ve jön Türk iken Trablusgarp'a sürgün ediliyor, orada tasavvufla tanışıyor. Daha sonrası ise fikirleri değişiyor. (Cumartesi Sohbetleri - CS27) Kitaptaki baş karakterimiz Raci. Ahmed Raci. Bu karakterimiz bir varoluş cevabı arayışı içinde. Bunu felsefeden, düşünürlerden birçok kişiden aramasına rağmen bir cevap bulamamakta. En sonunda bir mezarlıkta Aynalı Baba adlı -halkın deyişiyle- bir meczupla karşılaşıyor. Ve Aynalı Baba her kahve ikram edip, ney üfledikçe farklı âlemlere dalıp gidiyor. Yine tarihçi Mısıroğlunun deyişiyle bu Aynalı Baba karakteri kurgusal değil hakiki bir karakterdir. (Beyaz TV, Ramazan Sohbetleri 14.06.2016) Kim bilir belki yazar bunları kendi yaşadı bilemiyoruz, kitabın başında şöyle bir cümle var: Karilerimize takdim ettiğimiz bu hikâyeler [acaba hikâye mi?!] mazhar-ı teveccüh olursa kendimizi bahtiyar sayarız,.... Tasavvuf konusunu geçelim fakat şu konuda bir şeyler söylemek gerekiyor. Yazar vahdet-i vücud konusu işlemiş esasında kitabında. Vahdet-i vücud meselesi geçmiş dönemde birçok tartışmalara konu olmuş ve ehli sünnet tarafından kabul görmemiş bir görüştür. Okuyucuların bilhassa buna dikkat ederek okumalarında fayda var. Bu dini bir kitap değil, o gözle bakılarak anlatılanlar doğru kabul edilip hemen alınmamalı ve bilinçli bir şekilde okunmalı. Bunun dışında kitabın akışı güzel, geçmiş zamana bir yolculuk, o dönemin insanına ve memlekete bir bakış atmamızı sağlıyor.
A'mak-ı HayalFilibeli Ahmed Hilmi · Akçağ Yayınları · 201522,4bin okunma