Deneme türünü daha önce okumadığım için bu kitap benim için bir başlangıç ve fikir edinme kitabı oldu. Ve türe bu kitapla başlamış olmam isabetli oldu diyebilirim çünkü kitabın her satırı birbirinden değerliydi.
• Modern zaman insanının bakış açısını, hayat felsefesini ve duygu düşüncelerini kitabın satırlarında oldukça vurucu bir şekilde okuyoruz. Kitabın her bir bölümünde hayatımda karşılaştığım bir çok insana yönelik duygu ve düşünce tarzı buldum diyebilirim. Özellikle kendimden bir çok şey bulduğum satırlar mevcuttu.
“Boşa nefes tüketme zira sözünün geçmediği yerde iz bırakma çaban boşunadır çünkü anılar sözlerle şekillenir. Anisi olmayacak yerin ağrısı çok olur”
• Bu alıntı tam benim hayatıma dokunan bir alıntıydı, hayatımdan insanlar için çok fazla boşa nefes tükettiğimi ve çabamın boşuna olduğunu anladım.
“Doğruymuş sandığın insanlar, hayatının dengesini hep altüst eder.”
• Hayatımda olan bütün insanların yerinin doğru olduğunu düşünmüşümdür fakat bazı davranışlar yerlerinin yanlış olduğunu bana kanıtladı.
“Kim beni nasıl bilmek istiyorsa öyle bilsin ancak içlerinden kim öğrenmeye açık ise beni benden öğrensin diye düşünüyorum .”
• Bundan bir dokuz ay önce insanların beni nasıl tanıdıklarını çok önemsiyordum. Kimse beni yanlış tanımasın, fikirlerim doğru bilinsin istiyordum fakat daha sonrasında hayatımdan giden insanları düşündükçe bunun yanlış bir şey olduğunu anladım ve önemli olanın kendimi nasıl tanıdığım olduğunun farkına vardım.
“Güzel şeyler birden olur, buna hemfikirim ama güzelleştirilmek istenen her şey biraz zaman alır.”
• Her satırını çizmek ve zihnimin içerisine kazımak istediğim bir kitap oldu eğer sizde deneme türünü seviyorsanız bu kitabı şiddetle tavsiye ediyorum.