2025 3. kitabı
Roman Eleştirisi: "Işık Doğudan Yükselir" – Elvan Dinçel Elvan Dinçel’in 583 sayfalık kapsamlı eseri *Işık Doğudan Yükselir*, yalnızca bir karakter hikâyesi anlatmakla kalmaz; felsefi, psikolojik ve sosyolojik katmanlarıyla oldukça yoğun bir düşünsel zemin de sunar. Roman, merkezine aldığı Rozelin karakteri aracılığıyla bireysel travmalar, şöhretin bedeli, içsel boşluk ve insanın kendiyle olan savaşı gibi temaları işlerken; anlatımı ve içerdiği metaforlarla okurunu yer yer derin sorgulamalara iter. Anlatım Gücü ve Betimlemeler Romanın dikkat çeken yönlerinden biri, betimleme ve tasvirlerin dengeli kullanımıdır. Ne aşırı süslü ne de yetersiz; anlatımı destekleyen ve karakterlerin ruh halini atmosferle bütünleştiren nitelikte. Şiirler ve şarkılar, romanın içine serpiştirilerek anlatıya hem ritim hem de duygusal derinlik kazandırılmış. Bu estetik dokunuşlar, okuyucunun metinle duygusal bağ kurmasını kolaylaştırıyor. Karakter Çözümlemeleri ve Psikolojik Derinlik Rozelin karakteri, sevgisizlik, ihmal, ihanet gibi travmatik yaşantılarla örülmüş bir geçmişten, şöhretin zirvesine ulaşan ama içsel olarak tükenmiş bir bireye dönüşürken; ruhsal çöküntüsü detaylı biçimde aktarılmış. Yazar, karakterin bireysel gelişim kusurlarını ve psikolojik dalgalanmalarını ustalıkla yansıtmış. “Yüksek dağların rüzgarları da sert olur” cümlesi, Rozelin’in içsel yolculuğunu simgeleyen güçlü bir metafora dönüşüyor. Natüralizm ve Sosyal Gerçeklik Romanın üslubu ve konu tercihleri bakımından, Emile Zola’nın öncülüğünü yaptığı natüralist akımın etkileri açıkça hissedilir. Fakirlik, alkolizm, madde bağımlılığı, fuhuş gibi toplumun karanlık yüzüne dair sahneler cesurca ele alınırken, anlatı yer yer Zola’nın *Nana* adlı eserini anımsatır. Bu karanlık gerçekliğin, sanatın aynasında çarpıcı bir dürüstlükle yansıtılması, yazarın estetikten ödün vermeden gerçekliğe sadık kaldığını gösterir. Felsefi Derinlik ve İroni Roman, yalnızca bireysel çözülmelerle değil, aynı zamanda felsefi temellerle de örülüdür. Kader, varoluş, iyi-kötü mücadelesi, insanın kendine yabancılaşması gibi kavramlar; karakterlerin diyalogları ve içsel monologları aracılığıyla yoğun şekilde işlenmiştir. Ancak özellikle kader konusundaki tekrarlar, kimi bölümlerde metni ağırlaştırmakta ve düşünsel yoğunluğu didaktikliğe yaklaştırmaktadır. En dikkat çekici ironi ise, “karanlık tarafın” temsilcisi olan bir karakterin dıştan ahlaki ve temiz görünmesi, buna karşılık şöhret yolunda düşmüş, yıpranmış bireylerin “aydınlık” arayışında olmasıdır. Menejer Ender’in sitemi bu ironiyi keskin biçimde dile getirir: *"Böyle bir kızı mı rol model yapacaksın?"* Mistik ve Ezoterik Katmanlar Roman, Selahattin karakteri aracılığıyla yer yer gotik, mistik ve fantezi unsurlarına da kapı aralar. Reenkarnasyon, uzak doğu öğretileri, Şamanizm, Rumi’nin düşünsel mirası, hatta Yunan mitolojisine kadar uzanan referanslar; metne ezoterik bir derinlik kazandırır. Selahattin’in kendini “dünya dışı bir varlık” olarak tanımlaması, bu mistik atmosferi desteklerken; aynı zamanda karakterin bir şizofreni hastası mı yoksa hakikati bilen biri mi olduğu sorusunu açık bırakır. Bu ikilemin cevapsız bırakılması, romanın felsefi yapısını güçlendirir. Selahattin ve Cebri Kader Anlayışı Selahattin’in en baskın inanç yapılarından biri cebri kader anlayışıdır. Ona göre insanın kaderi önceden belirlenmiştir ve kişi, ne yaparsa yapsın bu yazgının dışına çıkamaz. Karakterin hayata karşı edilgen duruşu, yaşadıklarını bir seçim değil bir zorunluluk olarak görmesi, onun pasif kabullenişini ortaya koyar. Oysa bu anlayış, birçok felsefi ve dini görüş tarafından sorgulanmış ve eleştirilmiştir. İslam felsefesinde *irade-i cüziye* kavramı, insanın özgür iradesine dikkat çeker. İnsan, doğru ve yanlışı seçmekte özgürdür; kaderini kendi seçimleriyle şekillendirir. Jean-Paul Sartre’ın varoluşçuluğu da Selahattin’in kaderciliğine güçlü bir karşıttır. Sartre, insanın her koşulda seçim yapabileceğini, özgürlüğün kaçınılmaz sorumluluğunu vurgular. Albert Camus ise saçma ve anlamsız bir dünyaya rağmen insanın isyan ederek yaşamı anlamlandırması gerektiğini söyler. Nietzsche’nin *Amor Fati* (kaderini sev) öğretisi de Selahattin’in anlayışının tersidir. Nietzsche’ye göre insan, başına gelenleri değiştiremese de onları dönüştürerek özgürleşebilir. Selahattin ise kaderi bir zincir gibi taşır; ne dönüştürür ne de anlam kazandırır. Yazar, Selahattin’in kader anlayışını bir düşünsel yapı olarak ortaya koyarken; okurun bu anlayışla hesaplaşmasına da kapı aralar. Özellikle kaderin arkasına saklanan sorumsuzluk, okura sorgulama fırsatı sunar: “Kendi hayatının öznesi misin, yoksa kurbanı mı?” Sonuç *Işık Doğudan Yükselir*, yalnızca bir hayat hikâyesini anlatmakla kalmayıp, insanın karanlık ve aydınlık taraflarıyla yüzleşmesine olanak tanıyan çok katmanlı bir metindir. Elvan Dinçel, romanında toplumun yozlaşmış yüzünü, bireyin içsel çöküşünü, felsefi tartışmalarla ve estetik anlatımla bir araya getirerek güçlü bir ilk izlenim bırakıyor. Ancak kimi bölümlerde felsefi tekrarların anlatının akışını zorladığı da göz ardı edilmemelidir. Yine de roman, cesur anlatımı, detaylı karakter çözümlemeleri ve edebi zenginliğiyle Türk edebiyatında dikkate değer bir yer edinmeyi hak ediyor.
Işık Doğudan YükselirElvan Dincel · Odessa Yayınevi · 202413 okunma
··1 alıntı·