2025 88. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2025 17:30
“Pipinin Götürdüğü Yere Git” başlığıyla ilk karşılaştığımda önce hafifçe gülümsedim ama hemen ardından başlığın altına gizlenmiş cesareti fark ettim. Gerçi yazarımız adını kullanmak yerine bir mahlas ile yazmış ama kitabın içinde kendinden öyle çok şey vermiş ki bize adını kapağa yazmasından çok daha cesurca buldum bunu. Kitabın adı, sadece dikkat çekmek isteyen bir cümle değil; aksine, bastırılanı dillendiren, görmezden gelineni sahneye çağıran güçlü bir duruş. Dilin o alışıldık kalıplarından sıyrılıp doğrudanlığa yönelen bir cesaret bu. Mizahı elden bırakmadan ama meseleyi hafife almadan, arzuya, bedene, kimliğe dokunuyor. Sanki yazar, hepimizin içinde bir yerlerde kıpırdayan o dürtüyü çekip gün yüzüne çıkarıyor. Bu yüzden, başlığı ilk anda hafif provokatif bulsam da, aslında içinde barındırdığı edebi derinlik ve içtenlik beni etkiledi. Cesur olduğu kadar dürüst de. Ve ben en çok bu dürüstlüğü sevdim. Pipinin Götürdüğü Yere Git sadece cinsellikle ilgili bir metin değil; bu kitap, bir erkeğin benliğini, arzusunu, ilişkilerini, korkularını ve boşluklarını tüm açıklığıyla ortaya koyduğu samimi bir iç döküm. Yazar, ataerkil kodlarla donatılmış bir dünyada hem anne hem baba olmayı başarmış muhteşem bir anne ile büyümüş bir erkek bireyin, kendi iç sesiyle çatışmalarını korkusuzca kaleme alıyor. Metin boyunca, yalnızca arzulara değil, arzularla gelen pişmanlıklara, çelişkilere, utanca ve özgürleşmeye de yer veriliyor. Bu da kitabı salt cinsel bir anlatı olmaktan çıkarıp, ruhsal bir yolculuğa dönüştürüyor. Saint C’nin dilinde ne edebi pozlar ne de yapay derinlikler var; onun üslubu doğrudan, acımasız ve bir o kadar da etkileyici. İtiraflarının gerçekliği ve yazıya yansıyan içtenliği, okuyucuyu hem rahatsız ediyor hem de içine çekiyor. Kendini tanımaya çalışan, toplumun ve kendisinin kurduğu “erkeklik” kalıplarını kırmaya uğraşan bir bireyin iç çığlığıyla karşılaşıyoruz. Bu kitap, özellikle erkek okurlar için cesur bir aynaya dönüşebilir. Ancak yalnızca erkeklik meselesiyle sınırlı değil; insan olmanın, arzularla başa çıkmanın ve içsel boşlukları doldurma çabasının bir hikâyesi bu. Dürüstlüğüyle, mizahıyla ve zaman zaman acıtan açıklığıyla insanı sarsıyor. Pipinin Götürdüğü Yere Git , bir erkeğin kırılganlığını, bastırılmış duygularını ve içsel çırpınışlarını olduğu gibi aktaran, sıra dışı bir itiraf metni. Saint C, bu kitabıyla erkeklik üzerine düşünmeye cesaret eden herkes için çarpıcı bir başlangıç noktası sunuyor. Saint C, “Pipinin Götürdüğü Yere Git” ile uzun süredir konuşulmayan, ertelenen, bastırılan bir meseleyi , cinselliği cesurca masaya yatırıyor. Ama bunu ne didaktik bir dille ne de sıradan bir itirafnameyle yapıyor. Kitap, hem düşündüren hem güldüren, yer yer rahatsız eden ama her satırında dürüstlüğüyle kendine hayran bırakan bir içsel yolculuk. Saint C’nin kalemi, yalnızca kişisel bir deneyimi değil; toplumun tamamına ayna tutacak bir samimiyet taşıyor. Bu kitap, cinselliğe dair tabu hâline gelmiş her ne varsa onun üzerine gidiyor ama öfkeyle değil, anlayışla. Mizahı, içtenliği ve yer yer edebi doygunluğu sayesinde, okuyucunun zihninde kalıcı bir iz bırakıyor. Ayrıca bu kitap başlı başına bir önyargı kırıcı. Neden mi? Çünkü önyargıyı daha kapakta kırıyor. “Bu ne şimdi?” dedirtiyor ama sonra durup düşündürtüyor: Neden bu kadar rahatsız olduk? Neden bazı kelimeleri duymaya hâlâ hazır değiliz? Kitap, sadece içeriğiyle değil, adıyla da bastırılanı, konuşulmayanı, kenara itileni gün yüzüne çıkarıyor.Bir cesaret hikâyesi okumak, bir aynaya bakmak ve o aynada yalnız olmadığını görmek isteyen herkes bu kitapla buluşmalı. Çünkü bazen pipinin götürdüğü yer, gerçekten kalbinin tam ortası olabilir. Adıyla ve içeriğiyle nasıl ters köşe yaptığını size minicik bir alıntı ile anlatarak müsade istiyorum. Son sözüm bu kitabı mutlaka okuyun. Sağlıkla ve kitapla kalın. “Annem hayat kadınıydı ama alışıldığı gibi orospu olanlardan değil. Hayatı bilen, çok şey yaşamış olanlardan. Evde annemdi, dışarı çıktığında ise erkek ruhunu giyinip babam olurdu. Olmayan, bilmediğim, tanımadığım babam.” Saint C Pipinin Götürdüğü Yere Git
Pipinin Götürdüğü Yere GitSaint C · Müptela Yayınları · 012 okunma
Ne güzel yazmışsınız.. Sayenizde okuyasım geldi. Teşekkürler.