"Kur’an Arkeolojisine Açılan Bir Kapı"
2025 2. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2025 20:59
Tarih, din ve arkeoloji meraklılarının mutlaka okuması gereken, alanında öncü bir eser: Antik Mısır’ın Peygamberleri. Bülent Şahin Erdeğer, bu kitapta sadece bir tarih anlatısı sunmuyor; aynı zamanda “Kur’ân arkeolojisi” dediği çok katmanlı bir yöntemle okuyucuyu düşünsel bir yolculuğa çıkarıyor. Hz. İdris, Hz. Yusuf ve Hz. Musa’nın Antik Mısır’daki varlıklarını; Kur’ân anlatılarıyla arkeolojik ve tarihsel bulgular arasında kurduğu bağlarla ele alıyor. Özellikle dikkat çekici olan şey, Hz. İdris’in zamanla nasıl tanrılaştırıldığını, Hz. Yusuf’un Mısır devlet yönetimindeki konumunu ve Hz. Musa’nın firavunla olan mücadelesini bilimsel verilere dayandırarak anlatması. Yazar; kutsal metinlerle tarihin, inançla bilimin birbirine zıt değil, birbirini tamamlayan şeyler olduğunu güçlü bir şekilde savunuyor. Kitap boyunca, “Bu olaylar gerçekten yaşandı mı?” sorusunun peşinden giderken; insan ister istemez kendini Kur’ân’daki ayetlerin arkeolojik izlerini sürerken buluyor. Anlatım dili sade ama entelektüel derinliği yüksek. Bu da hem akademik hem de genel okuyucuya hitap etmesini sağlıyor. Eser, tarihsel gerçeklikle kutsal metinlerin nasıl kesiştiğini görmek isteyenler için muazzam bir kaynak. Yalnızca dinî değil, bilimsel bir merakla da okunması gereken bir kitap. Öte yandan, kitabı okurken yer yer olaylardan koptuğumu ve akademik bir makale okuyormuşum gibi hissettiğim anlar oldu. Bu nedenle birkaç kez okumaya ara verdim. Ancak eğer kitabı merak ve heyecanla okursanız, yazarın sorduğu sorular üzerine gerçekten düşünürseniz bu kopukluklar sizi rahatsız etmeyecektir. Bülent Bey’le şahsen tanışma fırsatım da oldu. Şu sıralar Kur’ân’da ismi geçmeyen ama başka toplumlarda yaşamış olması muhtemel peygamberler hakkında bir kitap hazırladığını söyledi. O eser çıktığında da mutlaka okuyacağım. Ayrıca YouTube kanalındaki videolarını da severek ve ilgiyle takip ediyorum. Keyifli okumalar dilerim.
Antik Mısır’ın PeygamberleriBülent Şahin Erdeğer · Timaş Yayınları · 2024203 okunma