Yatağını Topla – William H. McRaven | İnceleme
Bazı kitaplar vardır, kalın değildir, felsefe dolu değildir, hatta başlığı bile basit gelir... ama bir okursunuz, hayatın tam ortasına dokunur. Yatağını Topla benim için tam da böyle bir kitap oldu.
Amiral William H. McRaven, Amerikan Donanması’ndaki görevlerinden süzdüğü 10 hayat dersini çok sade, çok insani bir şekilde aktarıyor. Kitap, “Her sabah yatağını topla” gibi basit bir cümleyle başlıyor ama o kadar derinleşiyor ki, hayatla kurduğun ilişkiyi sorguluyorsun.
Kitaptaki her ders, yazarın yaşadığı gerçek bir olayla destekleniyor. Bu da samimiyeti kat kat artırıyor. “Hayat adil değildir, ama sen güçlü ol” mesajı örneğin; haksızlıklar karşısında nasıl dimdik durabileceğimizi çok sade ama etkili bir şekilde anlatıyor. Hiç duygusal manipülasyona girmeden, “Kurban olma, savaş” diyor.
Açıkçası ben bu kitabı, kendini çıkmazda hisseden, hedeflerine uzaklaşmış gibi olan herkese tavsiye ederim. Motivasyon kaynağı gibi ama asla gaz veren türden değil; gerçek bir dürüstlükle yüzünüze tutulan bir ayna gibi.
Yazım dili çok sade, bir çırpıda bitiyor ama etkisi uzun sürüyor. Kitabı bitirdiğim gün sabah gerçekten yatağımı topladım ve “Bu küçük şey bile bana güç katıyorsa, neler yapabilirim kim bilir?” diye düşündüm.
Alıntı:
“Hayat adil değil. Ama bu senin suçun değil. Bu dünyada başarılı olmak istiyorsan, kurban rolüne bürünemezsin.”