Anadoluyu Kucaklayan Ozan Mahzuni Şerif
2025 76. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2025 11:56
Âşık Veysel'den, Mahzuni'ye Eserleriyle, dinletisi, muhabbeti ve sevgisiyle gönüllerimizde yaşayacak olan Âşık Mahzuni Şerife Dostlarımızdan bir kaç sevgi damlaları. “Aşık Veysel’in mapushanede tutuklu bulunan Mahzuni’ye 100 TL lik yazıp gönderdiği şiir.” Duydum çarkıfelek dönmüş başına Gam yeme Mahzuni oldu olacak Taktir hüdadandır, gayret boşuna Herkes aradığın mutlak bulacak. Bilmezmisin Yakup oğlu Yusuf’u Zeyneli zindanda bilmez her sofu Seni devirmesin cahilin lafı Bu tahta kim geldi, kimler kalacak. Her aşığa layık değil o makam Hakkı sevmek kolaymıdır de bakam Ne valiler kalır, ne kaymakam Acel birgün her kapıyı çalacak. Altmış sene göğe çıktı feryadım. Mümine dost oldum, münküre, yad’ım Kara günler gelir geçer evladım. Haktan emir ağlayanlar gülecek. Veysel aşıklara zindanlar hoştur. Cana minnet etme, emanet kuştur. Sen haktan ayrılma ötesi boştur. Yüz lira gönderdim, Ahmet gelecek. Büyük Ozan Hacı Bektaş'ta! Büyük Ozan, böyle olmasını istedi. Ve onun istediği oldu. Bir daha hiç ayrılmamasına Büyük Ozan, Anadolu’nun kültür ocağı Hacıbektaş toprağıyla buluşup bütünleşecek, sonsuzluğu yaşamaya başlayacaktı. Yüz binlerin katılımı, yüz binlerin dostluğu, sevgi ve hasretliği arasında. O gün, 19 Mayıs 2002, O büyük günde: Yüz bin Anadolu insanı “tek bir insan ” olmuş. Büyük Ozanını kucaklamaya gelmişti Hacıbektaş ilçesine. İşte yarım yüzyıllık ozan için son sözle,yakın dostu Ali İhsan AKTAŞ’ın sesinden: Mahzuni Şerif Bir Hak - Emek savaşçısıydı. Bakarsınız “Pir Sultan” olmuş, zalıma sömürene soyanlara karşı sazıyla sözüyle savaşır dururdu. Bakarsınız (Aşık Kerem) Karacaoğlan gibi aşktan sevgiden söz ederdi. Gün olur Nah - Ali okurdu. Nesimi (Edip Harabi) gibi... Gün olurdu Dertli’leşir, Emrah’laşır. Yunus’laşırdı Ama o her zaman Mahzuni idi... Bir başka anlatımla, o hiçbir politik kurumun vede kişinin fanatikliğini yapmadı. O Atatürk yolunda devrimciydi; ülkenin bütünlüğü konusunda milliyetçi. Nebileri, Velileri anlatırken gerçekçiydi. Yani o nesneleri öznel kurgularla değil, özneleri nesnel kurgularla betimlerdi!... Ama o hep Anadolu insanıydı, duygulu, sevdalıydı deyişlerinde ki ağırlık çalışandan haklıdan yanaydı Yiğitleri, güzelleri, güzellikleri, yücelikleri övüyor, karşıtlarını yuhluyordu. Sevgili dostum, güzel insan, büyük ozan Mahzuni Şerif sana selam olsun. Selam olsun diyorum çünkü bu günler senin doğum günlerin. Milyonlarca seven gönüllerde yeniden doğacak, karanlıklarda kavgan devam edecek!... Anadolu’yu Kucaklayan Ozan Mahzuni Şerif, Ali İhsan Aktaş tarafından 2006 yılında kaleme alınmış bir eser ve Türk halk ozanı Âşık Mahzuni Şerif’in hayatına, sanatına ve şiirlerine odaklanan önemli bir kaynak. Bu kitap, Mahzuni Şerif’in yakın arkadaşı tarafından yazılmış olması nedeniyle, ozanın kişisel ve sanatsal dünyasına samimi bir bakış sunuyor. Kitap, Âşık Mahzuni Şerif’in yaşam öyküsünü, sanat anlayışını ve şiirlerinden seçkileri bir araya getirir. Mahzuni Şerif’in 17 Kasım 1939’da Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesine bağlı Berçenek köyünde başlayan hayatı, Alevi-Bektaşi geleneğiyle yoğrulmuş çocukluğu, eğitim süreci ve ozanlık yolculuğu detaylı bir şekilde ele alınıyor. Kitap, ozanın yalnızca bir sanatçı değil, aynı zamanda toplumsal sorunlara duyarlı bir aydın olarak nasıl bir rol üstlendiğini vurguluyor. Eser, Mahzuni’nin şiirlerinden oluşan bir antoloji niteliği taşırken, aynı zamanda onun felsefesini ve dönemin sosyal-siyasi koşullarına tepkilerini de analiz ediyor. Kitapta, Mahzuni’nin 453 plak, 58 kaset ve 8 kitap gibi geniş bir üretim yelpazesine sahip olduğu belirtiliyor; bu, onun Anadolu halk kültürüne olan katkılarını somut bir şekilde ortaya koymakta. • Toplumsal Adalet ve Muhalefet: Mahzuni Şerif, şiirlerinde ve türkülerinde gelir adaletsizliği, göç, kentleşme, işçi sorunları ve askeri darbeler gibi konuları işleyerek Anadolu insanının sesi olmuştur. “Erim Erim Eriyesin” gibi türküleri, dönemin siyasi baskılarına karşı duruşunu yansıtır. • Alevi-Bektaşi Kültürü: Mahzuni’nin Ağuçan aşiretine mensup olması ve Alevi kimliği, eserlerinde güçlü bir şekilde hissedilir. Kitap, ozanın “Elhamdülillah Kızılbaş’ım ve laikim” sözleriyle Alevi kimliğini açıkça sahiplendiğini ve bu nedenle Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde yargılandığını aktarır. • Halkın Derdi ve Umut: Mahzuni, arabesk kültürün karamsarlığına karşı umut dolu bir ozan olarak tanımlanır. Şiirleri, Anadolu insanının yaşadığı çatışmaları, bunalımları ve mücadeleleri yansıtırken, onlara yol gösterici bir umut sunar. Kitabın Önemi Anadolu’yu Kucaklayan Ozan Mahzuni Şerif, Mahzuni’nin hem sanatsal hem de toplumsal mirasını anlamak için önemli bir kaynak. Ali İhsan Aktaş’ın ozanla olan yakın dostluğu, kitaba kişisel ve içten bir ton kazandırıyor. Kitap, Mahzuni’nin 20. yüzyıl Anadolu ozanlık geleneğindeki yerini, Yunus Emre, Pir Sultan Abdal ve Karacaoğlan gibi büyük ozanlarla olan bağını vurguluyor. Ayrıca, ozanın 1960’lardan 2002’deki vefatına kadar uzanan dönemde, Türkiye’nin sosyal ve siyasi tarihine ayna tutan eserlerini anlamak isteyenler için rehber niteliğinde. Kitap, Mahzuni Şerif’in hayatını ve eserlerini derli toplu bir şekilde sunarken, onun şiirlerini ve felsefesini derinlemesine analiz etme konusunda sınırlı kalabilir. Daha çok bir antoloji ve biyografi karışımı olan eser, akademik bir inceleme arayan okuyucular için yetersiz bulunabilir. Bununla birlikte, Mahzuni’nin şiirlerinden yapılan seçkiler ve hayatındaki dönüm noktalarının samimi bir şekilde aktarılması, kitabı geniş bir okuyucu kitlesi için erişilebilir kılıyor. Anadolu’yu Kucaklayan Ozan Mahzuni Şerif, Âşık Mahzuni Şerif’in Anadolu halkının dertlerini, sevdalarını ve umutlarını sazıyla dile getiren bir ozan olarak portresini başarıyla çiziyor. Ali İhsan Aktaş’ın kaleminden çıkan bu eser, Mahzuni’nin hem bir sanatçı hem de bir toplumsal figür olarak önemini gözler önüne seriyor. Türk halk müziği ve ozanlık geleneğine ilgi duyanlar için, Mahzuni Şerif’in ruhunu ve Anadolu’nun sesini hissetmek isteyenler için değerli bir okuma.
Anadoluyu Kucaklayan Ozan Mahzuni ŞerifA. İhsan Aktaş · Kendi Yayını · 199017 okunma