2025 29. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2025 22:00
Peygamberin Şarkısı- Paul Lynch 2023 Booker Ödüllü bir kitap incelemesi ile geldim. En baştan söyleyeyim kitap bence zor bir kitap. Neden zor? Körlük okuyanlar dediğimi anlayacak zaten ama okumayanlar için, cümleler ardı ardına sıralanmış. Konuşma çizgisi kullanmadan, ardı ardına sıralamış konuşmaları. Alışık olmayanlar için en başta göz korkutucu ve okumayı zorlaştırıcı bir etken olabilir. Bunun yanında diğer bir zorluğu da konusu. Öğretmen sendikasinda yönetici olan Larry'nin gayet medeni bir şekilde sorguya alınması ile başlıyor kitap. Larry'nin sorguda kullandığı cümleler ile ülkemizin özeti.. Mesela; " Bu ülkede öğretmenlerin daha iyi şartlar için müzakerelerde bulunmaya ve barışçıl grevler yapmaya hakları var." Sizce bu cümleyi kuran birine ne olur? Tamam sesli söylemeyin, tam da o oluyor Şakaya vurmaya çalışsam da çok zor okudum. Zaten başında olduğu için söyleyebilirim, Larry bu cümlelerden sonra ortadan kayboluyor ve karısı Ellish, 4 çocuğu ve alzheimer babası ile bütün her şey ile başetmeye çalışıyor. Büyük oğlu Mark isyancılara katılıyor... Ellish'in duygusal gel-gitlerini çok başarılı vermiş yazar. Ajitasyon olmadan, düşüncesini çok güzel açıklamış. Olaylar karşısında kullandığı hayvan metaforları da bence hikayeye akıcılık katan unsurlardı. Ama yasadiklari şeyler o kadar zordu ki,ben de okurken nefessiz kaldım. Ben olsam ne yapardım diye çok düşündüm. Kitap distopya olarak geçiyor ama özellikle bizim ülkemiz ile bağı olan insanlar okurken aaa bu biz diye çok düşünecek. Sonumuz aynı olmasın diyerek, ben bu konuyu kaldırım hocam diyenlere önerimdir. Yoksa ellemeyin efendim.
Peygamberin ŞarkısıPaul Lynch · Delidolu Kitap · 20241,953 okunma