İspanyolca adıyla Como una sombra, edebi derinliği, anlatım biçimi ve çok katmanlı yapısıyla öne çıkan roman 2018 Man Booker Uluslararası Ödülü kısa listesine girmiştir.
Kitap, 1968 yılında Amerikalı insan hakları savunucusu Martin Luther King Jr.’ı öldüren James Earl Ray’in, cinayetten önce Lizbon’da Angola pasaportuyla geçirdiği on günü merkeze alır. Molina, FBI’ın kamuya açık belgelerinden esinlenerek bu dönemi yeniden kurgular. Aynı zamanda 1980’lerde Lizbon’da yaşamış bir yazar olarak kendi anılarını da anlatıya ekler. Böylece, katilin iç dünyası ile yazarın zihinsel yolculuğu iç içe geçer.
Yazar, karakterlerin iç dünyalarını detaylı biçimde yansıtarak psikolojik bir anlatımda bulunur. Bu yaklaşım, okuyucunun hem James Earl Ray’in ruh haline hem de yazarın yazma sürecine empatiyle yaklaşmasını sağlar.
Roman, yalnızca bir suikast sonrası kaçışı anlatan biyografik bir suç hikayesi değil aynı zamanda yazarın, yazarlıkla yüzleşmesini de konu alır. Böylece kurgu ile gerçeğin, geçmiş ile şimdinin, fail ile gözlemcinin sürekli yer değiştirdiği çok katmanlı bir anlatı oluşturur.
Biyografik roman, anı ve psikolojik kurgu türlerinin sınırlarında dolaşan bu eser, bizlere çevirmen Murat Tanakol tarafından hem düşündürücü hem de estetik açıdan zengin bir okuma deneyimi sunar.
Keyifli okumalar..