En nihayetinde Hookton'lu Thomas'ın macerasını tamamladık. Kutsal Kase'nin peşinde geçen üç kitaplık serimiz öyle veya böyle bitti. Muhtemelen çoğu okuru tatmin etmeyecektir. Ben beğenmekle beğenmemek arasında kaldım.
Yazarın bence en takdir edilesi yanı, olayalara salt İngilizlerin penceresinden bakmaması. Tarihi olaylara gayet tarafsız bir bakış açısı ile yaklaştığını düşünüyorum. Yani benzer kurgularda olduğu gibi dünyanın en asil, en adil, en, onurlu en en insanları ingilizler değil. Onlar ve diğer tüm milletler, olması gerektiği gibi vahşi, yağmacı, tecavüzcü, barbar ve kendi çarpık ideolojilerine göre onurlu insanlar. Mesela verdiği fidye sözünü tutmamak aşırı şerefsizce bir hareket iken bir kadını tecavüz ederek öldürmekte bir beis görmüyorlar.
Her üç kitapta olay örgüsü bakımından heyecanlı ve sürükleyici. Ancak bir önceki kitapta da dediğim gibi onlarca soy, sop, ünvan adı kafa karıştırabiliyor. Bu kitap editoryal açıdan diğerleri kadar özenilmemiş. Hatta serinin diğer kitaplarına orijinal isimleri dışında (Harlequinn, Vagabond) yeni isimler bulunurken bu kitaba yeni bir isim verilmeye bile tenezzül edilmemiş.
Sahafta, sağda solda, üçünü bir arada makul bir fiyata bulursanız, sizi fazlasıyla memnun edecek bir seri olduğunu düşünüyorum. Cehennem SavaşçılarıŞeytanın Atlıları