Yine, Yeniden Marquez
2024 1. kitabı
Yayımlanması tüm Dünya'da olay yaratan bu kitap bende Marquez'in diğer kitapları gibi bir etki yaratmadı. Yayınlanmasını yazarın istemediği ve evlatlarının bu isteğin aksine yayınladıklarını kitabın içindeki yazılardan da anlıyoruz. Yazar kitabı rahatsızlığının olduğu bir dönemde yazmış ve bu durum kitaba da etki etmiş olduğunu düşünüyorum. Kitap, her yılın ağustos ayında annesinin mezarını ziyaret etmek için Karayip adasına giden orta yaşlı ve evli bir kadın olan Ana Magdalena Bach'ın hikayesini anlatır. Ancak bu rutin ziyaretler, beklenmedik karşılaşmalar ve geçici ilişkilerle Ana Magdalena'nın hayatında derin izler bırakır. Roman, onun kimliği, arzuları, evliliği ve özgürlük arayışı üzerine düşündürücü bir yolculuğa çıkarır. Gabriel García Márquez'in ölümünden sonra yayımlanan son romanı Ağustosta Görüşürüz, her yılın ağustos ayında annesinin mezarını ziyaret etmek için Karayip adasına giden orta yaşlı ve evli bir kadın olan Ana Magdalena Bach'ın hikayesini anlatır. Ancak bu rutin ziyaretler, beklenmedik karşılaşmalar ve geçici ilişkilerle Ana Magdalena'nın hayatında derin izler bırakır. Roman, onun kimliği, arzuları, evliliği ve özgürlük arayışı üzerine düşündürücü bir yolculuğa çıkarır. Roman, Ana Magdalena'nın her ağustos ayında aynı adaya yaptığı yolculuklarla başlar. Her ağustos ayında, Ana Magdalena adada farklı otellerde kalır ve farklı erkeklerle tanışır. Bu karşılaşmalar genellikle kısa süreli ve tutkuludur. Müzisyenler, otel çalışanları, yabancılar gibi farklı geçmişlere sahip bu erkeklerle kurduğu anlık bağlar, onun evliliğinin monotonluğundan ve toplumsal beklentilerden sıyrılmasına olanak tanır. Bu kısa süreli ilişkiler, Ana Magdalena'nın bastırılmış cinsel arzularını, özgürlük özlemini ve farklı bir yaşam hayalini su yüzüne çıkarır. Roman, bu ağustos ziyaretleri boyunca Ana Magdalena'nın yaşadığı içsel çatışmaları ve değişimleri detaylı bir şekilde ele alır. O, bir yandan "iyi bir eş" ve "anne" rolünü sürdürmeye çalışırken, diğer yandan kendi kimliğini ve arzularını keşfetmenin heyecanını ve suçluluğunu bir arada yaşar. Her yıl tekrarlanan bu ritüel, onun hayatında bir dönüm noktası haline gelir ve kendi kendine sorduğu "Ben kimim?" sorusuna farklı cevaplar aramasına neden olur. Ağustosta Görüşürüz, Márquez'in kendine özgü büyülü gerçekçilik unsurlarını taşımadığını belirtmek gerekir. Bir de Marquez'in diğer romanlarında yoğun bir şekilde anlatılan tutkunun bu romanda daha zayıf anlatıldığını düşünüyorum. Şunu da eklemek gerekir ki bu okuduğumuz kitap aslında yarım kalmış ve yazarın ailesi tarafından tamamlanmış bir eser. Eksikliğini ya da farklılığını hissettiğim durum bu husustan da kaynaklanabilir. Ama tabi ölümünden sonra yeni bir kitabını okumak bile ayrı bir heyecandı benim için. Uzun bir okumama dönemi sonrasında bana iyi geldiğini ve okumaya yeniden döndürdüğünü de söylemem gerekir. İyi okumalar. Ağustosta Görüşürüz Gabriel Garcia Marquez
Ağustosta GörüşürüzGabriel Garcia Marquez · Can Yayınları · 20251,805 okunma