Gönderi

762 syf.
8/10 puan verdi
21 Haziran 1905 yılında Paris' te doğan düşünür Jean Paul Sartre, aynı zamanda döneminin en iyi yazar, anlatıcı ve denemecisi olarakta da kabul görmüş, entellektüel bir aydındı. Ama Sartre' ı , Sartre yapan Varoluşçuluk felsefesinin mihenk taşı olmasıdır. Peki, Varoluşçuluk nedir? Varoluşçuluk (Egzistansiyalizm); kökü İlk Çağ (Antik Yunan) a
Varlık ve Hiçlik
Varlık ve HiçlikJean-Paul Sartre · İthaki Yayınları · 2018876 okunma
··
2.009 görüntüleme
M. İlhan okurunun profil resmi
Beynimizi ortalamadan daha fazla zorlamak her zaman daha iyidir. Bu tür yazarlar, kitaplar bu imkânı fazlasıyla sağlıyorlar bize. Bilirim, sen de zor okumaları seversin. İncelemelerindeki bu analiz, sentez, değerlendirme durumu sayesinde incelemelerini okuyanların kafasında da konu ile ilgili mutlaka bir şema oluşturabiliyorsun diye düşünüyorum. Aydınlanıyoruz yani :) Varoluşçuluk felsefesi hakkındaki yetkinliğin takdir edilesi. Böylesi kitaplardan her okuyuşta alabileceklerimiz farklı şeyler olur mutlaka. Bir ön okuma yapmak, kitaba dair kafamızda bir şeylerin oturması, hangi konuları nasıl ele aldığını bilmek ve daha pek çok noktayı zihnimize yedirmek; sonraki okumalarımız açısından oldukça aydınlık dolu bir farkındalık yaratıyor. Bu anlamda bundan sonraki okumalarından daha çok keyif alabileceğini tahmin etmek zor değil. Ve çok sonraları bu kitaba yeniden dönüp okuduğunda, o an'a ait görüşlerini şimdiki merakımın canlılığıyla ve büyük bir sabırsızlıkla okumayı da çok isterim :) Kalemine, emeklerine sağlık, çok beğendim.
Elif okurunun profil resmi
Çok teşekkür ederim. :) Kesinlikle kitabı tekrar okuduğumda daha keyif alacağımı düşünüyorum.
Bu yorum görüntülenemiyor
Samet Ö. okurunun profil resmi
Kaleminiz dert görmesin, sağlam bir bilgi tepeciği yaratmışsınız. Sartre'in felsefesine genel anlamda hakim olsam da kitabın zorlayıcılığından dolayı Bulantı'yı ve bunu uygun bir vakit için saklamaya karar vermiştim. Bir şey sormak istiyorum, mitoloji birikimi hangi kısımda işimize yarayacak?
Elif okurunun profil resmi
Teşekkür ederim. Sartre mitolojiye ve Antik Yunan dönemine fazlasıyla ilgi göstermiştir. Sadece bu kitap için değil, Sartre ı anlamak için her alanda ciddi bir birikim edinmek gerekiyor. Mesela varoluşçuluk felsefesinin öne çıktığı Sinekler oyununda mitolojiye yer vermiş. Varlık ve Hiçlik oldukça kapsamlı bir kitap. Proust, Kierkegaard, Hegel, Heidegger, Kant...a kadar aklınıza gelecek her isme, konuya değinmiş. Bu kitabı doğru zamanda okumadığımı düşünüyorum. Ama umarım siz en doğru vakitte okursunuz.
Berçav okurunun profil resmi
Tavsiyen için teşekkürler
Bu yorum görüntülenemiyor
Kasım okurunun profil resmi
Senin yazdığın inceleme hakkında kim inceleme yapacak? :) Sartre, çok merak ettiğim bir yazar. Bulantı kitabı rafimda çürüyüp gidecek :) Sözcükler eserinden sonra, Bulantı'yı okuyacağım. Bulantı'dan sonra bu kitabı tavsiye eder misin?
Elif okurunun profil resmi
Bulantı yı ben de okumuştum ama pek faydası olduğunu söyleyemem. Psikoloji ve felsefe ilgim var, az çok okudum da bunlarla ilgili kitaplar ve çok zorlanmam deyip başladım. Ama bu kitabı anlamak için çok daha fazlası gerekiyormuş. Birkaç yıl sonra kendimi bu alanlarda daha da geliştirilip tekrar okumayı düşünüyorum. Yani daha önce Sartre okumak bu kitabı okumak için yetmez.
2 sonraki yanıtı göster
Sacit Doğaner okurunun profil resmi
egzinsiyalizm gunumuz felsefe akımlarında nerdeyse en mutlak kavrama sahip olup ayni zamanda eleştirel tutumları kısıtlı bir dildir..yakın zamanın islam düşünürlerinde bile etkisi olmuştur.( örneğin, Ali Şeriati)...idealizm akımının bir türemesidir ama esasında bir komplikasyon olarak düşünürsek idealizmn bir komplikasyonudur...nesnenin özünden beşerin ve varlığın özünü savunarak avrupada yayilan tüzel hak ve özgürlüklerde ve bireysel kavram dedigimiz egonun en iyi savunucusudur... egzinsiyalizm bir öz kavramîn başlı başina kanitir...
reading121 okurunun profil resmi
Merhaba 😃 Ya hayatımda gördüğüm en güzel inceleme bayıldım ya sıkılmadan okudum yani harikasınız söylemek istedim 😃😁👋
Elif okurunun profil resmi
Merhaba. Teşekkür ederim okuduğunuz için :)
Ã. A .Ã